Навигација

Архива вести

Конкурс за размене младих професионалаца у области унапређивања заједница у САД

Амерички савет за међународно образовање отворио је конкурс за пријаве у оквиру новог програма размене Владе САД Professional Fellows Program (PFP) који подразумева бесплатни шестонедељни боравак професионалног усавршавања и размене у САД током јесени 2023. или пролећа 2024. године. Програм је намењен кандидатима старости између 25 и 35 година који су запослени у државној управи, организацијама цивилног друштва или друштвено ангажованом приватном сектору на пословима унапређивања заједнице. На конкурс, који је отворен до 31. јануара 2023. године, могу се пријавити и држављани Републике Србије.

Конкурс за размене младих професионалаца у области унапређивања заједница у САД

Стипендије Народне Републике Кине за академску 2023/2024. годину

Влада Народне Републике Кине додељује стипендије за студирање на свим нивоима студија на многобројним високошколским установама у Кини у академској 2023/2024. години. До пет стипендија ће бити додељено кандидатима из Републике Србије. Више информација о програму стипендирања и студијским програмима доступно је на веб-сајту Campuschina. Пропозиције конкурса, услови за упис и инструкције за пријављивање могу се пронаћи и на сајту Министарства просвете. Рок за пријаву је 1. фебруар 2023. године.


Стипендије Владе Слободне Државе Баварске (Bayhost) за постдипломске студије у академској 2023/2024. години

Влада Баварске додељује стипендије за мастер и докторске студије у академској 2023/2024. години кандидатима који долазе из земаља централне, источне и југоисточне Европе, укључујући и Србију. За стипендију се могу пријавити студенти мастер и докторских студија на универзитетима у Баварској.

Рок за подношење документације је 1. децембар 2022. године.

Стипендије Владе Слободне Државе Баварске (Bayhost) за постдипломске студије у академској 2023/2024. години

Позив за пријаву за стипендиране мобилности Националног програма стипендија Републике Словачке

Расписан је конкурс Националног програма стипендија Републике Словачке за стипендиране мобилности за стране студенте, докторанде, предаваче на универзитетима и уметнике које се могу реализовати на високошколским установама или истраживачким институцијама у Словачкој током академске 2022/2023. године.

Кандидати који се пријављују за мобилности у летњем семестру 2022/2023. академске године, пријаве подносе до 31. октобра 2022. у 16 часова.

Позив за пријаву за стипендиране мобилности Националног програма стипендија Републике Словачке

Конкурс Фонда за младе таленте Републике Србије за стипендирање најбољих студената у иностранству за 2022/2023. годину

Фонд за младе таленте Републике Србије отворио је конкурс за стипендирање најбољих студената студија другог и трећег степена на универзитетима земаља чланица Европске уније, Европске асоцијације за слободну трговину (EFTA) и на водећим светским универзитетима за школску 2022/2023. годину. Конкурс је отворен до 1. новембра 2022. године.

Конкурс Фонда за младе таленте Републике Србије за стипендирање најбољих студената у иностранству за 2022/2023. годину

Стипендије Владе Републике Словачке за студијске боравке, истраживачке боравке или курс словачког језика у летњем семестру академске 2022/2023. године

Влада Републике Словачке расписала je конкурс за доделу стипендија за студијски боравак (основне, мастер студије), истраживачки боравак (докторске студије) и курс словачког језика за летњи семестар академске 2022/2023. године. Рок за пријаву је 15. 10. 2022. године.

Стипендије Владе Републике Словачке за студијске боравке, истраживачке боравке или курс словачког језика у летњем семестру академске 2022/2023. године

Конкурси за доделу студентских стипендија и кредита Министарства просвете, науке и технолошког развоја за 2022/2023. годину

Министарство просвете, науке и технолошког развоја расписало је конкурс за доделу кредита и конкурс за доделу стипендија студентима високошколских установа у Републици Србији за школску 2022/2023. годину. Текстови ова два конкурса, са детаљима о условима и начину подношења документације, доступни су на сајту Министарства просвете, науке и технолошког развоја, а рок за пријаву је 31. октобар 2022. године.


Поновљени конкурс за стипендије Al Azhar Al Sharif за студирање у Египту

Арапска Република Египат поновила је конкурс за доделу стипендије Al Azhar Al Sharif за студирање у академској 2022/2023. години. Укупно се додељују четири стипендије студентима из Србије. Рок за пријаву је 14. септембар 2022. 


Конкурс за стипендирана гостујућа предавања на Мађарском универзитету јавних служби у октобру 2022. године

Мађарски универзитет јавних служби отворио је конкурс за пријаве за једнонедељне стипендиране долазне мобилности гостујућих предавача из иностранства на овом мађарском универзитету у првом семестру 2022/2023. године у оквиру Ludovika програма, на који се могу пријавити и предавачи са високошколских установа из Србије. Рок за пријаве је 31. август 2022. године.


Конкурс за Blue Book стажирање у Европској комисији

Европска комисија је отворила позив за петомесечно стажирање у тој институцији Европске уније у периоду од марта до краја јула 2023. године. На конкурс се могу пријавити и кандидати из Републике Србије. Стипендирано стажирање се нуди свима, без обзира на узрасну групу, а кандидати морају поседовати диплому основних студија у минималном трајању од 3 године (180ЕСПБ) и одлично знање бар два званична језика Европске уније. Пријављивање се врши електронски, преко сајта Комисије, најкасније до 31. августа у подне.


Отворен конкурс за учешће младих у Дунавском савету младих

У оквиру Дунавске стратегије Европске уније, чији је члан и Република Србија, до 15. августа 2022. године отворен је позив за пријаву младих између 18 и 28 година за чланство у будућем Дунавском савету младих, на који се могу пријавити и млади из Србије. Циљ Савета је да укључи перспективе младих људи у ову иницијативу ЕУ за регионалну сарадњу, у којој осим Србије учествује још 13 европских земаља.


Стипендије Владе Мексика за академску 2022/2023. годину

Влада Мексика објавила је конкурс за доделу стипендија за студирање у тој земљи за све нивое студија у академској 2022/2023. години. На конкурс се могу пријавити и држављни Републике Србије, а рок за пријаве је 24. јул 2022. године.


Отворен позив за мобилност ванмрежних (freemover) кандидата у оквиру CEEPUS програма универзитетске размене

Студенти и наставно особље са државних високошколских установа у Репубици Србији који желе да мобилност реализују на некој од иностраних установа које не учествују у раду истих CEEPUS мрежа као и њихова матична установа се сада могу пријавити за мобилност у склопу CEEPUS програма као ванмрежни, тј. freemover кандидати. Пријаве за мобилност се подносе искључиво електронским путем, преко званичне странице CEEPUS програма, а крајњи рок за подношење пријава је 30. новембар 2022. године. Кандидати за freemover мобилност би требало да имају у виду да се пријаве за freemover мобилности у већини CEEPUS земаља одобравају за боравке током летњег семестра. Ради добијања детаљнијих информација о реализацији freemover мобилности у конкретнoj земљи, кандидати се могу обратити Националној CEEPUS канцеларији државе у којој желе да бораве, чији контакти су доступни на Contact страници званичног CEEPUS сајта.

Отворен позив за мобилност ванмрежних (freemover) кандидата у оквиру CEEPUS програма универзитетске размене

Отворен конкурс за научно-технолошку сарадњу кроз француско-српски програм ”Павле Савић” за 2022/2023 годину

Министарство просвете, науке и технолошког развоја објавило је десети Конкурс за суфинансирање научно-технолошке сарадње између Републике Србије и Републике Француске кроз програм интегрисаних активности „Павле Савић” тј. „Партнерство Hubert Curien”. Предмет конкурса је суфинансирање узајамних посета истраживача (трошкови путовања и боравка) које се реализују у оквиру пројектних активности програма билатералне научно-техничке сарадње. Рок за пријаву је 22. јул 2022. године.


Конкурс за стипендиране студије Краљевине Марока у 2022/2023 академској години

Агенција за међународну сарадњу Краљевине Марока (AMCI) је објавила конкурс за доделу стипендија Владе Краљевине Марока за основне, мастер и докторске студије у тој земљи у академској 2022/2023. години, на државним високошколским установама, које се изводе на француском или арапском језику. Планирано је да кандидатима из Србије буде додељено 15 стипендија, а рок за пријаљивање је 6. јул 2022. године.


Отворен конкурс за избор омладинских делегата Србије у Уједињеним нацијама за 2022/2023 годину

Удружење за Уједињене нације Србије је расписало конкурс за избор два омладинска делегата Србије у Уједињеним нацијама (УН), за који се млади од 19 до 27 година могу пријавити подношењем онлајн пријаве од 15. јуна до 15. јула 2022. године. Изабрани млади представници Републике Србије ће присуствовати заседањима у УН у које су укључени млади, где ће имати прилику да заступају интересе Србије у УН и представљају потребе младих у Србији.


Отворен први конкурсни рок за упис на основне и интегрисане студије у Републици Србији за академску 2022/2023. годину

Први конкурсни рок за упис на основне и интегрисане студије у Србији у академској 2022/2023. години биће отворен од средине јуна до средине јула, а у току истог периода је планирано и одржавање пријемних испита за упис на високошколске установе (ВШУ) у Србији. Детаљне информације о роковима за предају докумената, као и датумима пријемних испита и уписа на програме основних и интегрисаних студија је могуће наћи на веб-страницама ВШУ. 


Стипендије министарства предузетништва и туризма Румуније за основне и мастер студије за 2022/2023. годину

Отворен је позив министарства подузетништва и Туризма Румуније за стипендирано студирање на основним и мастер студијама за академску 2022/2023. годину. На конкурсу могу учествовати и кандидати из Републике Србије, а крајњи рок за подношење пријава је 31. јул 2022. године. Пријаве се подносе електронски слањем потребне документације на имејл адресу: burse2022@dce.gov.ro. Непотпуне или накнадно пристигле пријаве неће се узимати у разматрање.


Конкурс за младе европске амбасадоре

Отворен је позив за младе европске амбасадоре, на који могу да се пријаве млади из Србије узраста од 18 до 29 година. Уз попуњен пријавни образац на енглеском језику, заинтересовани кандидати треба да доставе и кратак, једноминутни видео у коме треба да објасне зашто желе да постану млади европски амбасадори. Пријаве се подносе електронски, најкасније до 30. јунa 2022. године.


Конкурс за стпендирано студирање у Јапану у 2023.

Министарство образовања, спорта, науке и технологије (енг. МЕXТ) Јапана расписало је конкурс за доделу стипендија страним кандидатима који желе да упишу основне студије, те студије другог и трећег степена у овој далекоисточној земљи у 2023. години. Рок за конкурисање је 17. јун 2022. године.


Отворен конкурс за доделу стипендија за студирање у Италији у 2022/2023. години

Министарство за спољне послове и међународну сарадњу Републике Италије расписало је конкурс за доделу 63 стипендијска месеца српским држављанима за академску 2022/2023. годину. Више информација о позиву доступно је у тексту конкурса. Рок за пријаву је 9. јун у 14 часова по италијанском времену.


Отворен је конкурс за CEEPUS размене унутар мрежа за академску 2022/2023. годину

Позив за пријављивање студената и наставног особља са државних високошколских установа из Републике Србије за мрежне мобилности на партнерским институцијама у земљама учесницама у CEEPUS програму је отворен. Заинтересовани кандидати се могу пријавити до 15. јуна за размене које ће се реализовати током зимског семестра наредне академске године. Кандидати који желе да мобилност реализују током летњег семестра пријаву морају поднети до 31. октобра. Све пријаве се подносе путем званичног CEEPUS веб-сајта. Позив за пријављивање кандидата ван мрежа (freemover кандидати) биће отворен у јулу текуће године.

Отворен је конкурс за CEEPUS размене унутар мрежа за академску 2022/2023. годину

Упис ученика у први разред средње школе у школској 2022/2023. години

Министарство просвете, науке и технолошког развоја Републике Србије објавило је информације о упису ученика у први разред средње школе на свом порталу ”Моја средња школа” на ком се могу пронаћи детаљне информације о упису ученика у први разред средње школе у школској 2022/2023. години. Реч је о упису у средње школе чији је оснивач Република Србија, аутономна покрајина или јединица локалне самоуправе. 


Такмичење за кратку причу младих аутора у оквиру 21. Фестивала европске кратке приче

У оквиру 21. Фестивала европске кратке приче, који се одржава од 5. до 10. јуна у Загребу и Задру (Хрватска), расписан је онлајн конкурс за најбољу кратку причу младих аутора на тему “Промене”. Конкурс је отворен од 22. априла до 22. маја 2022. године, а на њега се могу пријавити млади од 18 до 30 година, који пишу на неком од језика региона, укључујући и српски.