Навигација

Стипендије Словачке Републике за талентоване студенте за академску 2024/25. годину

Влада Словачке Република обезбедила је 100 стипендија за талентоване студенте из целог света. Стипендије су намењене за целокупне основне и интегрисане студије (комбиноване основне и мастер студије). Износ стипендије је 12.000 евра и тим новчаним средствима финансираће се прве три године студија. Месечни износ који студенти добијају је 400 евра, а исплаћује се у периоду од септембра до јуна (трајање академске године у Словачкој). 

 

Стипендија пружа студентима месечни додатак, ослобађа их плаћања школарине и укључује у систем обавезног здравственог осигурања у Словачкој Републици. 

 

Обавеза студента је да самостално ступи у контакт са високошколском установом коју би похађао. Добијање стипендије не гарантује упис на жељену установу. Студентима су доступне све државне и приватне високошколске установе, као и сви студијски програми. На овом порталу омогућено је претраживање програме чија се настава изводи на енглеском језику.

 

Пријава за стипендију се обавља преко овог веб-сајта и могућа је до 30. јуна 2024. године. 

 

Уз пријаву је потребно приложити копију пасоша да би се утврдило држављанство кандидата. Како би се осигурала различитост међу кандидатима, првих 50 стипендија се дели на пет категорија (Европа; САД, Канада, Аустралија, Нови Зеланд и Океанија; Јужна Америка; Централна Америка и Африка; Азија) и за сваку категорију намењено је по десет стипендија. За осталих 50 стипендија кандидати се рангирају на основу резултата Теста школских способности (Scholastic aptitude test, SAT), независно од матичне државе.

 

Резултате поменутог теста кандидат треба да унесе у тренутку пријављивања.Тестирање се обавља од 1. јануара 2019. до крајњег рока за пријаву. Да би се резултати уважили, кандидат треба да оствари најмање 1050 поена. О роковима и начину полагања теста сазнајте на овом линку.

 

Студенти који су раније студирали у Словачкој и стекли диплому средње школе или високошколске установе нису подобни кандидати за пријаву. 

 

За више информација о студијама у Словачкој посетите веб-сајт Study in Slovakia – good idea. Да сазнате више о појединостима о овој стипендији можете да користите овај веб-сајт, а уколико имате додатних питања везаних за стипендију, упутите их на имејл-адресу scholarships.talents@minedu.sk

 

Слике

  • /uploads/attachment/vest/460/images.jpeg