Навигација

Стипендије Републике Словачке за академску 2024/25. годину

Влада Републике Словачке је 2005. године одобрила Национални програм стипендија Министарства школства, науке, истраживања и спорта Републике Словачке, како би подржала мобилности студената, докторанада, предавача високошколских установа, истраживача и уметника. Стипендирана мобилност може да се реализује на некој од наведених високошколских и истраживачких установа у Републици Словачкој. 

Право на пријаву остварују студенти који су завршили најмање две и по године основних студија на неком од сличних студијских програма или студенти студија другог степена (мастер академске студије), који студирају на универзитетима ван Словачке и који ће мобилност да реализују на некој државној или приватној високошколској установи у Словачкој. 

За стипендију могу да се пријаве докторанди који су примљени на високошколску установу која има могућност спровођења докторских студија. Предавачи, истраживачи и уметници треба да изаберу установе које имају валидне сертификације да су подобне за реализацију потребног усавршавања. 

Стипендија за студенте основних и мастер студија износи 620 евра, док је за докторанде доступна стипендија у износу од 1025 евра. 

Стипендија би требало да покрије трошкове смештаја, хране и осталих могућих трошкова за време реализовања мобилности. Студенти и докторанди имају право на додатни новчани износ за покривање путних трошкова, уколико се пријаве за њега у тренутку аплицирања за стипендију. Износ се израчунава на основу раздаљине коју кандидат пређе, од свог места пребивалишта до места где се налази установа домаћин. 

Додатне информације о стипендији доступне су на овом линку

Пријава се врши онлајн преко овог сајта. Један кандидат може да поднесе само једну пријаву

Пријава се је подноси на словачком или енглеском језику. Неопходно је да се достави оригиналан документ и званичан превод на један од претходно наведених језика. Детаљније информације о конкретним документима за пријаву доступне су на овом линку

Рок је 30. април до 16 часова за мобилност у наредној академској години или 31. октобар до 16 часова, за мобилност у летњем семестру текуће академске године.

Слике

  • /uploads/attachment/vest/447/slo.jpeg