Навигација

Стипендије Владе Француске за 2024/2025. годину

Амбасада Француске и Француски институт у Србији сваке године расписују конкурс за стипендије Владе Републике Француске. Конкурс за  академску 2024/2025. годину подразумева стипендиране студијске боравке доступне за мастер 2, докторске академске студије, као и студије у Националној школи за лепе уметности (ENSBA) у Паризу. 

Сваке године око 650 студената из Србије изабере Француску за наставак студија на једној од 3500 високошколских установа у овој земљи. Како би подстакли мобилност и усавршавање студената, Амбасада Француске и Француски институт у Србији позивају  студенте да се пријаве на новоотворени конкурс. 

Стипендије за мастер 2 покривају трошкове школарине и живота у Француској за период од највише 10 месеци (у износу од 860 евра месечно), као и трошкове социјалног осигурања. 

Стипендије за докторске студије омогућавају да се наизменично борави у Србији и у Француској у периоду од три узастопне године, с тим што би студент требало да проведе највише шест месеци годишње у Француској, то јест највише 18 месеци укупно. Како су ово стипендије за докторат у коменторству, студент мора да буде уписан на универзитет у Србији и у Француској и припрема докторску дисертацију у сарадњи са два ментора. Стипендије укључују трошкове школарине и живота у Француској, као и социјалног осигурања.  

Стипендија за студије на Националној школи за лепе уметности (ENSBA) укључује трошкове уписа, социјалног осигурања, трошкове живота у Паризу (од 1. октобра 2024. до 31. јануара 2025) и омогућава додатне погодности за студије из области уметности (куповину уметничког прибора). 

С обзиром на велики број кандидатура и строгу селекцију, препоручљиво је да се кандидати пријаве и за друге програме стипендирања, како би повећали своје шансе да студирају у Француској. 

Више детаља о пријави доступно је у брошури о стипендијама на овом линку

Рок за пријављивање на конкурс је 29. март 2024. године. 

Слике

  • /uploads/attachment/vest/439/4.jpeg