Навигација

Конференција „Интернационализација средњих школа“

Фондација Темпус и Национални тим за подршку пројектима мобилности организовали су 16. децембра 2022. године у Београду конференцију на тему интернационализације средњих школа.

Интернационализација представља увођење активности међународног карактера у редован рад школа.

Конференцију је, заједно са господином Радованом Живковићем из Министартсва просвете и чланом Националног тима, као и госпођом Маријом Филиповић-Ожеговић,  управитељком Фондације Темпус, отворио господин Мартин Клауке из Делегације Европске уније у Републици Србији.

Након уводних обраћања, господин Уве Бранденбург из организације Global Impact Institute из Прага говорио је присутнима о предностима и изазовима међународне сарадње. Потом је госпођа Лида Кита из Европске фондације за обуке представила центре за изврсност у стручном образовању.

У наставку програма, госпођица Дијана Милићевић из Фондације Темпус представила је учесницима како средње школе могу да уведу активности међународног карактера у свој рад учешћем у програму Еразмус+, док је госпођа Оливера Раденковић, чланица Националног тима из Електротехничке школе „Мија Станимировић“ из Ниша, говорила о потреби за стратешким планирањем на нивоу школа као предуслову за квалитетну интернационализацију.

У другом делу конференције, госпођа Зорица Ђоковић, директорка Техничке школе „Дрво-арт“ из Београда и чланица Националног тима, и госпођа Вера Петровић, чланица Националног тима из Медицинске школе са домом ученика „Сестре Нинковић“ из Крагујевца, представиле су искуство својих школа у вези са организовањем одлазних и долазних мобилности ученика и запослених. Са њима су били и њихови ученици који су учествовали у пројектима и објаснили колико су им мобилности значиле.

На крају догађаја, господин Иван Милош, члан Националног тима из Пољопривредне школе са домом ученика „Соња Маринковић“ из Пожаревца, упознао је учеснике са документом „Предлог за признавање исхода учења остварених током мобилности“, који су израдили чланови Националног тима са намером да помогну школама које спроводе пројекте мобилности при признавању исхода учења стечених током боравка ученика у иностранству.