Навигација

Остале стипендије

Билатерални и међународни програми академске мобилности

Фонд за младе таленте Републике Србије

Стипендије Владе Републике Аустрије

Стипендије Републике Француске

Стипендије Савезне Републике Немачке (DAAD)

Стипендије Немачке фондације за животну средину (DBU)

Стипендије Велике Британије

Campus Europae 

 

 

Билатерални и међународни програми академске мобилности

На основу међународних уговора о сарадњи у домену образовања, сваке академске године расписују се позиви за стипендиране академске размене и студијске боравке студената, истраживача, академског особља и других кандидата из Републике Србије на иностраним образовним, научним и другим институцијама. По истом моделу, сваке године и одређени број иностраних појединаца добије прилику да у оквиру свог стипендираног боравка оствари вишемесечну мобилност, похађа целокупне студије, курсеве језика или борави у неком другом својству предвиђеним релевантним уговором на институцијама у Републици Србији. Више десетина кандидата годишње добија прилику да оствари стипендирани академски боравак на некој партнерској установи у иностранству и тиме унапреди своја знања и своје могућности даљег развоја.

Отворени позиви за сваку појединачну стипендијску могућност се објављују на званичној страници Министарства просвете, науке и технолошког развоја Републике Србије, са ближим информацијама о главним аспектима одређеног конкурса попут услова, рокова, начина аплицирања, стипендијског обухвата, потребне документације, надлежне контакт особе и других формалних података. Формални и други аспекти конкурса варирају у зависности од земље и од позива, и одвијају се на основу одговарајућег међународног уговора који ближе уређује домен сарадњи са одређеном земљом или институцијом. Листи свих појединачних позива које објављује Министарство просвете, науке и технолошког развоја можете приступити на званичној страници, у одељку Стипендије страних влада и фондација (одмах испод одељка Конкурси).

 

Фонд за младе таленте Републике Србије

Фонд за младе таленте Републике Србије има за циљ подстицање и вредновање изузетних постигнућа младих талената Републике Србије. Његов задатак је пружање финансијске подршке најбољим средњошколцима и студентима Републике Србије кроз три конкурса:

  1. Конкурс за награђивање ученика средњих школа за постигнуте успехе на признатим такмичењима у земљи и иностранству
  2. Конкурс за стипендирање до 800 најбољих студената завршне године основних академских студија и до 400 студената завршне године мастер академских студија са високошколских установа чији је оснивач Република Србија
  3. Конкурс за стипендирање најбољих студената студија другог и трећег степена на универзитетима земаља чланица Европске уније и Европске асоцијације за слободну трговину (ЕФТА) и на водећим светским универзитетима

Конкурси се расписују сваке школке године, а када је у питању Конкурс за стипендирање студија у иностранству, важно је знати да се он обично расписује током лета за нарeдну школску годину. За ову стипендију се може конкурисати тек по упису на мастер или докторске студије на неком од универзитета земаља чланица Европске уније и Европске асоцијације за слободну трговину (ЕФТА) или на неком од водећих светских универзитета. О осталим условима конкурса и другим важним информацијама можете се информисати на сајту Фонда за младе таленте Републике Србије.

 

Стипендије Владе Републике Аустрије

Студенти и млади стручњаци који су заинтересовани за студијски или истраживачки боравак у Републици Аустрији могу користити неку од стипендија из широког спектра које нуди OeAD-GmbH – Аустријска агенција за међународну мобилност и сарадњу у образовању, науци и истраживачком раду.

 

Стипендије Републике Француске

Амбасада Републике Француске и Француски институт у Србији сваке године додељују следеће стипендије за студенте из Србије који желе да наставе студије у Француској:

  • Стипендије за мастер студије (све области)
  • Стипендије за мастер студије за бивше матуранте Математичке гимназије у Београду
  • Стипендије за докторат у коменторству
  • Стипендије Коперник
  • Стипендије ENSBA (ликовна уметност)

Важно је истаћи да су упис на жељени студијски програм и пријављивање за стипендију две одвојене процедуре.

Све детаљне информације можете пронаћи на страницама агенције Campus France у Србији и Француског института у Србији – контакт особа је Весна Адамовић – vesna.adamovic@institutfrancais.rs.

 

Стипендије Савезне Републике Немачке (DAAD)

DAAD (Deutcher Academischer Austausch Dientst – German Academic Exchange Service) највећа је немачка организација која се бави финансијском подршком међународне сарадње високошколских институција, пре свега путем финансирања размена студената и научника. DAAD нуди стипендије за студенте, дипломце, докторанте, предаваче на универзитету и наставнике, а постоји могућност пријаве за летње курсеве немачког језика, интензивне курсеве немачког језика и стипендије за студијске програме.

Важно је знати да су одвојени процеси пријаве за стипендију и на жељени универзитет у Немачкој. Уколико кандидат не добије потврду о пријему на универзитет до рока за пријаву докумената за DAAD стипендије, неопходно је да тај документ достави DAAD-у пре почетка коришћења стипендије. DAAD обезбеђује стипендију само уколико кандидат достави потврду немачког универзитета о пријему на студије.

Износи стипендија се разликују у зависности од тога на који део програма се односе и колико трају, па тако стипендије за летње курсеве износе од 615 евра (+додаци) месечно, док стипендије за истраживачке боравке професора износе 1990, а у изузетним случајевима и до 2240 евра месечно.

Студијске програме за студије у Немачкој можете претражити путем интернационалног DAAD сајта, а за више информација можете погледати сајт DAAD информативног центра у Србији или писати на info@daad.rs уколико имате било каквих питања у вези са oвим стипендијама.

 

Стипендије Немачке фондације за животну средину (DBU)

Немачка фондација за животну средину (Deutsche Bundesstiftung Umwelt – DBU) објављује конкурс за стипендије за праксу или истраживачки боравак у трајању од 6 до 12 месеци у организацијама у Немачкој (универзитети, институти, министарства, невладине организације). Програм стипендија обухвата најшири спектар струка при чему предлог пројекта мора бити у области заштите животне средине, екологије, одрживог развоја, климатских промена или обновљивих извора енергије. Циљна група су млади истраживачи и професионалци – мастер дипломци (а да је диплома стечена у последње три године или мастер студенти при крају студија или студенти докторских студија), грађани Србије, старости до 30 година, са знањем немачког језика.
Документа потребна за онлине пријаву на конкурс су: ЦВ, предлог пројекта (до 3 стране са описом проблема истраживања, методологијом рада и очекиваним резултатима), копија дипломе, писмо препоруке од универзитетског професора, сертификат или потврда о знању немачког језика.

За више информација доступан је сајт овог програма, а контакт особа је др Ана М. Петровић, координатор ДБУ програма стипендија за Србију, којој се можете обратити на a.petrovic@gi.sanu.ac.rs.

 

Стипендије Велике Британије

Министарство спољних послова Велике Британије сваке године финансира Чивнинг (Chevening) стипендије за једногодишње мастер студије на британским универзитетима.

Приоритетне области стипендија су усмерене на процес европских интеграција: међународни односи и решавање конфликата, реформа правног система, реформа јавне управе, демократизација, људска и мањинска права.

Поред држављанства Републике Србије и дипломе високог образовања у тренутку подношења пријаве, кандидат мора поседовати неки од званичних сертификата о знању енглеског језика (IELTS, TOEFL, PTE Academic test) или да макар буде пријављен за полагање истог, као и најмање две године релевантног радног искуства у својој области (рачунајући и волонтирања).

Стипендија покрива трошкове школарине, потребне литературе, путних трошкова и британске визе, као и месечну надокнаду за животне трошкове. Пријављивање је током августа месеца за наредну школску годину.

За више информација погледајте сајт Чивнинг програма.

 

Campus Europae

Campus Europae је међународни програм мобилности студената који се реализује под окриљем Европске универзитетске фондације са седиштем у Луксембургу. Право учешћа у програму имају сви универзитети из Европе, под условом да прихвате Повељу Европске Универзитетске Фондације. Универзитет у Новом Саду је једини представник Републике Србије у овом програму.

Програм Campus Europae подразумева организовање размене студената основних и мастер студија између универзитета укључених у CE мрежу, а у оквиру следећих области: природне науке, техничке науке, економија, право, политичке науке, језик и књижевност, социологија, педагогија, филозофија, туризам.

Студенти бораве на партнерском универзитету у иностранству 10-12 месеци, тј. једну академску годину, најчешће од септембра до јула. Сви конкурси за одлазак на једногодишњи студијски боравак отварају се у периоду од јануара до фебруара за академску годину која предстоји.

Више информација можете пронаћи на сајту програма Campus Europae, а можете се и обратити Канцеларији за међународну сарадњу Универзитета у Новом Саду.