Навигација

EUSAIR POPRI Youth 2024 – омладинско такмичење за најбоље пословне идеје

EUSAIR POPRI Youth је такмичење за најбоље предузетничке идеје младих из земаља Јадранско-јонског региона, оних који желе да започну или развију свој посао. Догађај организује Приморски технолошки парк из Словеније, заједно са ZICER центром (Иновативни центар Загреб), уз блиску сарадњу технолошких паркова, инкубатора и школа осталих EUSAIR земаља, међу којима је и Пословни инкубатор из Новог Сада.

Такмичење је подељено у две категорије, према старости такмичара. У њему могу да учествују средњошколци од 14 до 18 година и младе особе од 18 до 29 година. Учесници морају да буду држављани једне од десет земаља које припадају Јадранско-јонском региону и да немају већ изграђен посао на основу идеје коју представљају.

Могу да се пријаве индивидуално или у групи до пет чланова, с тим да је, у оквиру групне пријаве, потребно да се номинују највише две особе које ће да представе жељену идеју.

Пријаве се врше онлајн, путем електронске платформе које је доступна свим EUSAIR партнерским институцијама, на енглеском језику. Уз пријавни формулар потребно је да се достави и сагласност родитеља за употребу личних података и фотографија (за малолетне учеснике), формулар о назначавању власништва са дозволом за публикацију бизнис идеје, бизнис план и пример PowerPoint презентације.

Могуће је да се поднесе само једна пријава − и као појединац, и као тим младих.

Сви заинтересовани могу директно да се обрате Владимиру Никићу, представнику Пословног инкубатора који је у улози националног координатора такмичења, на имејл-адресу vladimir.nikic@uns.ac.rs.

Пријављивање је од 22. априла до 6. маја, а такмичење ће се одржати 15. и 16. маја 2024. године у Шибенику, у Хрватској. Накнадне пријаве, након истека рока, неће бити могуће.

На дан такмичења, учесници ће представити своју идеју уз помоћ PowerPoint  презентације, у трајању од максимално пет минута. Није дозвољена употреба видео-материјала, анимација или линкова како се не би омео ток презентовања. Пожељно је да се донесе модел или прототип производа/технологије, уколико се помиње у презентацији.

Селекција кандидата врши се на основу устаљених критеријума попут:

  1. могућег потенцијала бизнис идеје;
  2. адекватног образложења проблема и понуђеног решења;
  3. кохерентности сегмената бизнис идеје;
  4. оригиналности и логике у предузетничком размишљању;
  5. јавног наступа и компактности тима.

Додатне информације о такмичењу, као и образац за представљање бизнис плана  са објашњењем како да се попуни, доступне су на веб-сајту такмичења. На овом линку налази се правилник на основу којег се спроводи такмичење.

Министарство за европске интеграције Републике Србије учествује у спровођењу Стратегије ЕУ за Јадранско-јонски регион (ЕУСАИР – EUSAIR: The EU Strategy for the Adriatic and Ionian Region), једне од четири макрорегионалне стратегије ЕУ. Основни циљ је промовисање економског раста и просперитета у региону, побољшавајући његову атрактивност, конкурентност и повезаност, али и заштита животне средине и екосистема мора, обале и копна.

У сврху пружања подршке Стратегији, Министарство за европске интеграције Републике Србије је део стратешког пројеката „Тачка подршке – управљању макрорегионалном Стратегијом за Јадранско-јонски регион“.

Слике

  • /uploads/attachment/vest/449/eusair.png