Навигација

Стипендије Краљевине Мароко за академску 2024/25. годину

Краљевина Мароко је, и ове године, обезбедила петнаест стипендија за држављане Републике Србије за упис на основне и постдипломске студије на мароканским јавним образовним установама које се баве општим или стручним образовањем. Мароканска међународна агенција за сарадњу (AMCI) Министарства иностраних послова Краљевине Мароко додељује стипендије заинтересованим кандидатима из Републике Србије на основу билатералног споразума и сарадње са Министарством просвете.

Одабир кандидата за студије обавља се у две фазе – предселекције и коначне селекције. За упис на основне студије, предселекција кандидата врши се на основу оцена из првог и другог тромесечја последње године школовања, док се за упис на мастер и докторске студије врши на основу оцењивања пристигле документације која се везује за претходно завршени ниво студија.

Документа за предселекцију кандидата је потребно да се доставе Министарству просвете Републике Србије на имејл-адресу jelena.pazun@mpn.gov.rs, са назнаком За конкурс „Стипендије Краљевине Мароко за 2024/2025. годину“ до 9. маја 2024. године. Преосталу документацију која је потребна за коначан одабир кандидата (основне студије) треба да пошаљете до 10. јула 2024. године. Више информација о документима у иницијалном конкурсу за пријаву доступно је на овом линку.

Приликом подношења пријаве сви кандидати треба да доставе доказ о држављанству, уверење о (не)кажњавању, потврду о здравственом стању и вакцинацији, као и резултат ППД проба теста (тест којим се доказује присуство инфекције бацилом туберкулозе).

За похађање програма на основним студијама могу да се пријаве кандидати који имају између 19 и 23 године, зависно од ограничења високошколске установе. Кандидати који се пријављују за мастер или докторске студије морају да наведу назив установе и програма који би желели да похађају. Информације о мароканским државним високошколским установама доступне су на веб-сајту Департмана за високо образовање.

Настава на универзитетима се реализује на француском или арапском језику, у зависности од тога која област је у питању. У случају програма везаних за науку, технологију или економију, настава је углавном на француском, док су програми Арапски језик и књижевност и Исламске студије искључиво на арапском. Изузетак могу да буду програми правних наука који могу да се похађају на оба језика.

Стипендија представља месечни износ од 750 мароканских дирхама (око 70 евра) који се исплаћује за текућу академску годину, 12 месеци (од септембра до августа). Студентима се не гарантује смештај, али примљени кандидати могу да контактирају са AMCI уколико желе да им се пружи подршка у виду смештаја у неке од смештајних објеката који припадају високошколским установама или кампусима. У случају да студенти остваре право на смештај у студентском дому, могу да поднесу захтев за картицу за мензу која им омогућава оброке по повољнијим ценама.

Страним студентима је, током периода студирања, доступна здравствена полиса осигурања током боравка у Мароку. Више информација о осигурању доступно је на овом линку.

Примљени кандидати добиће информативно писмо потврде, које ће садржати информације везане за ниво студија, програм студирања и стипендију. Том приликом биће пружене и смернице са свим даљим корацима о процесу пријаве на високошколску установу, стицања визе, доласка и слично.