Навигација

Конкурс за стипендије Владе Јапана (МЕХТ) за постдипломске студије у академској 2024/2025. години

Министарство образовања, културе, спорта, науке и технологије Јапана (МЕХТ) је објавило конкурс за стране студенте који желе да проведу годину у Јапану, у циљу похађања постдипломских истраживачких програма (курсева) на високошколским установама. Кандидатима се на овај начин омогућава да упознају културу и језик Јапана, али и изграде своје вештине како би допринели развоју своје земље.

Кандидат треба да испуни основне услове:

  1. да има држављанство Републике Србије;
  2. да је рођен на дан или након 2. априла 1990. године;
  3. да има завршене основне студије (за упис на мастер студије);
  4. да има завршене мастер студије (за упис на докторске студије).

Напомена: Кандидати треба да изаберу програме који припадају истој или сличној академској области претходних студија. Неопходно је да посебну пажњу обрате на услове за упис на студије медицине, фармације и сл.

Документа која кандидати треба да припреме за пријаву:

  1. пријавни формулар;
  2. листа универзитета и жељених програма које би кандидат похађао;
  3. област студија и план истраживања;
  4. потврда о здравственом стању;
  5. писмо препоруке.

Сви формулари могу да се преузму на веб-сајту Study in Japan или званичном сајту Министарства просвете Републике Србије.

Напомена: Потврду о здравственом стању потребно је да попуни лекар, искључиво у форми документа који је доступан на наведеним сајтовима.

Сву потребну документацију кандидат треба да пошаље поштом или лично достави Амбасади Јапана у Београду, на адресу Трешњиног цвета 13, 11070 Нови Београд, са назнаком „Пријава за МЕХТ 2025“.

Рок за пријаву кандидата је петак, 31. мај 2024. године.

Први резултати селекције очекују се у јуну. Кандидати који буду прошли први круг селекције биће у обавези да контактирају са жељеном високошколском установом у Јапану, ради добијања званичног прихватног писма.

Да би остварили право на студирање, сви изабрани кандидати имаће академски интервју како би се утврдило њихово познавање енглеског или јапанског језика. Уколико за тим буде било потребе, биће омогућено похађање припремних курсева јапанског језика.

Више информација о пропозицијама конкурса доступно је на овом линку.

Стипендија обухвата трошкове школарине и приступних испита, путне карте за долазак и одлазак из Јапана (кандидати сами сносе трошкове таксија, додатног пртљага, транспорта од/до аеродрома) и месечне износе који зависе од изабраног нивоа студија (од 143.000 јена до 145.000 јена).

Студије у Јапану могу да почну у априлу или октобру, а кандидати морају да се изјасне  о жељеном периоду студирања приликом попуњавања пријавног формулара.

За додатна питања о стипендирању страних студената, кандидати могу да се обрате Амбасади Јапана у Београду имејлом на адресу culture@s1.mofa.go.jp.