Навигација

Позив за доделу изузетних стипендија Владе Мексика за странце у академској 2024/25. години

Мексичка агенција за међународну сарадњу и развој (AMEXCID) позива стране студенте заинтересоване за студирање у Мексику да се пријаве за стипендију. Пријаве су отворене за све нивое студија. Стипендија обухвата школарину и месечни додатак у висини трошкова живота студента. Пријављивање се врши онлајн до 28. јуна 2024. године.

 

Секретаријат спољних послова Мексика, преко Мексичке агенције за међународну сарадњу и развој, позива све студенте да наставе своје школовање у Мексику, учешћем у програму под називом „Позив за доделу изузетних стипендије Владе Мексика”. Циљ програма је развој и остваривање међународне сарадње са преко 180 земаља учесница и формирање ефективног, инклузивног и лако доступног образовног система. У програму учествује преко 90 високошколских установа у Мексику. 

 

Стипендијом су обухваћени трошкови уписа и школарине, здравствено осигурање, трошкови пријаве за визу, као и трошкови превоза из Мексико Ситија до града у ком се налази високошколска установа коју ће кандидат похађати. У случају да се наведени трошкови односе на путовање авионом, AMEXCID обезбеђује карту за студента, док за друге видове транспорта карту купује студент а трошкови ће касније бити надокнађени. 

 

Поред наведених бенефита, студенти ће добијати и месечни додатак. Уколико се уписују на мастер академске студије (или су део мобилности у склопу мастер или основних студија), месечни додатак износи 13.202,12 мексичких пезоса. За студенте на докторским студијама месечни додатак износи 16.502,65 мексичких пезоса.

 

Пријава се обавља путем електронског система на овом линку и могућа је до 28. јуна 2024. године, до 15 часова у временској зони Мексика, односно, до 23 часа по средњоевропском летњем времену (временска зона Србије). 

 

Кандидати морају да се пријаве на шпанском. Један кандидат може да се пријави само једном.

 

Неопходно је да се приложе доле наведена документа: копија пасоша, изјавно писмо (Declaration Letter), које се попуњава по формату 1, биографија (Curriculum), која се попуњава по формату 2, и потврда o здравственом стању коју може да попуни државна или приватна установа. Потврда о здравственом стању мора да буде званично преведена на шпански језик.

Све потребне информације о правилима пријаве, спровођењу програма и наведене формате можете да пронађете на овом линку.

 

Остала неопходна документа могу да се разликују у зависности од нивоа студија за који се кандидат пријављује и разлога одласка на мобилност.

 

Као додатак, потребно је да се приложи и прихватно писмо, које мора да садржи меморандум установе, име и потпис особе која оверава овај документ, датум периода студија у формату ДД/ММ/ГГГГ и информације о нивоу студија и типу мобилности, као и академски програм. Установе које учествују у овом програму, као и академске програме које обухватају, можете да пронађете у овој брошури.

 

Приложена документа треба да буду у боји, у PDF-у, и сви потписи треба да се слажу са оним у пасошу и да буду написани плавим мастилом. 

 

Додатне инструкције о документима и њиховом попуњавању можете да пронађете у званичном позиву за студенте за стипендије Владе Мексика.

 

За додатна питања, кандидати могу да се обрате Мексичкој агенцији замеђународну развојну сарадњу имејлом на адресу infobecas@sre.gob.mx.

Слике

  • /uploads/attachment/vest/459/Unknown.jpeg