Navigacija

Konkurs za stipendije Vlade Japana (MEHT) za postdiplomske studije u akademskoj 2024/2025. godini

Ministarstvo obrazovanja, kulture, sporta, nauke i tehnologije Japana (MEHT) je objavilo konkurs za strane studente koji žele da provedu godinu u Japanu, u cilju pohađanja postdiplomskih istraživačkih programa (kurseva) na visokoškolskim ustanovama. Kandidatima se na ovaj način omogućava da upoznaju kulturu i jezik Japana, ali i izgrade svoje veštine kako bi doprineli razvoju svoje zemlje.

Kandidat treba da ispuni osnovne uslove:

  1. da ima državljanstvo Republike Srbije;
  2. da je rođen na dan ili nakon 2. aprila 1990. godine;
  3. da ima završene osnovne studije (za upis na master studije);
  4. da ima završene master studije (za upis na doktorske studije).

Napomena: Kandidati treba da izaberu programe koji pripadaju istoj ili sličnoj akademskoj oblasti prethodnih studija. Neophodno je da posebnu pažnju obrate na uslove za upis na studije medicine, farmacije i sl.

Dokumenta koja kandidati treba da pripreme za prijavu:

  1. prijavni formular;
  2. lista univerziteta i željenih programa koje bi kandidat pohađao;
  3. oblast studija i plan istraživanja;
  4. potvrda o zdravstvenom stanju;
  5. pismo preporuke.

Svi formulari mogu da se preuzmu na veb-sajtu Study in Japan ili zvaničnom sajtu Ministarstva prosvete Republike Srbije.

Napomena: Potvrdu o zdravstvenom stanju potrebno je da popuni lekar, isključivo u formi dokumenta koji je dostupan na navedenim sajtovima.

Svu potrebnu dokumentaciju kandidat treba da pošalje poštom ili lično dostavi Ambasadi Japana u Beogradu, na adresu Trešnjinog cveta 13, 11070 Novi Beograd, sa naznakom „Prijava za MEHT 2025“.

Rok za prijavu kandidata je petak, 31. maj 2024. godine.

Prvi rezultati selekcije očekuju se u junu. Kandidati koji budu prošli prvi krug selekcije biće u obavezi da kontaktiraju sa željenom visokoškolskom ustanovom u Japanu, radi dobijanja zvaničnog prihvatnog pisma.

Da bi ostvarili pravo na studiranje, svi izabrani kandidati imaće akademski intervju kako bi se utvrdilo njihovo poznavanje engleskog ili japanskog jezika. Ukoliko za tim bude bilo potrebe, biće omogućeno pohađanje pripremnih kurseva japanskog jezika.

Više informacija o propozicijama konkursa dostupno je na ovom linku.

Stipendija obuhvata troškove školarine i pristupnih ispita, putne karte za dolazak i odlazak iz Japana (kandidati sami snose troškove taksija, dodatnog prtljaga, transporta od/do aerodroma) i mesečne iznose koji zavise od izabranog nivoa studija (od 143.000 jena do 145.000 jena).

Studije u Japanu mogu da počnu u aprilu ili oktobru, a kandidati moraju da se izjasne  o željenom periodu studiranja prilikom popunjavanja prijavnog formulara.

Za dodatna pitanja o stipendiranju stranih studenata, kandidati mogu da se obrate Ambasadi Japana u Beogradu imejlom na adresu culture@s1.mofa.go.jp.