Navigacija

EUSAIR POPRI Youth 2024 – omladinsko takmičenje za najbolje poslovne ideje

EUSAIR POPRI Youth je takmičenje za najbolje preduzetničke ideje mladih iz zemalja Jadransko-jonskog regiona, onih koji žele da započnu ili razviju svoj posao. Događaj organizuje Primorski tehnološki park iz Slovenije, zajedno sa ZICER centrom (Inovativni centar Zagreb), uz blisku saradnju tehnoloških parkova, inkubatora i škola ostalih EUSAIR zemalja, među kojima je i Poslovni inkubator iz Novog Sada.

Takmičenje je podeljeno u dve kategorije, prema starosti takmičara. U njemu mogu da učestvuju srednjoškolci od 14 do 18 godina i mlade osobe od 18 do 29 godina. Učesnici moraju da budu državljani jedne od deset zemalja koje pripadaju Jadransko-jonskom regionu i da nemaju već izgrađen posao na osnovu ideje koju predstavljaju.

Mogu da se prijave individualno ili u grupi do pet članova, s tim da je, u okviru grupne prijave, potrebno da se nominuju najviše dve osobe koje će da predstave željenu ideju.

Prijave se vrše onlajn, putem elektronske platforme koje je dostupna svim EUSAIR partnerskim institucijama, na engleskom jeziku. Uz prijavni formular potrebno je da se dostavi i saglasnost roditelja za upotrebu ličnih podataka i fotografija (za maloletne učesnike), formular o naznačavanju vlasništva sa dozvolom za publikaciju biznis ideje, biznis plan i primer PowerPoint prezentacije.

Moguće je da se podnese samo jedna prijava − i kao pojedinac, i kao tim mladih.

Svi zainteresovani mogu direktno da se obrate Vladimiru Nikiću, predstavniku Poslovnog inkubatora koji je u ulozi nacionalnog koordinatora takmičenja, na imejl-adresu vladimir.nikic@uns.ac.rs.

Prijavljivanje je od 22. aprila do 6. maja, a takmičenje će se održati 15. i 16. maja 2024. godine u Šibeniku, u Hrvatskoj. Naknadne prijave, nakon isteka roka, neće biti moguće.

Na dan takmičenja, učesnici će predstaviti svoju ideju uz pomoć PowerPoint  prezentacije, u trajanju od maksimalno pet minuta. Nije dozvoljena upotreba video-materijala, animacija ili linkova kako se ne bi omeo tok prezentovanja. Poželjno je da se donese model ili prototip proizvoda/tehnologije, ukoliko se pominje u prezentaciji.

Selekcija kandidata vrši se na osnovu ustaljenih kriterijuma poput:

  1. mogućeg potencijala biznis ideje;
  2. adekvatnog obrazloženja problema i ponuđenog rešenja;
  3. koherentnosti segmenata biznis ideje;
  4. originalnosti i logike u preduzetničkom razmišljanju;
  5. javnog nastupa i kompaktnosti tima.

Dodatne informacije o takmičenju, kao i obrazac za predstavljanje biznis plana  sa objašnjenjem kako da se popuni, dostupne su na veb-sajtu takmičenja. Na ovom linku nalazi se pravilnik na osnovu kojeg se sprovodi takmičenje.

Ministarstvo za evropske integracije Republike Srbije učestvuje u sprovođenju Strategije EU za Jadransko-jonski region (EUSAIR – EUSAIR: The EU Strategy for the Adriatic and Ionian Region), jedne od četiri makroregionalne strategije EU. Osnovni cilj je promovisanje ekonomskog rasta i prosperiteta u regionu, poboljšavajući njegovu atraktivnost, konkurentnost i povezanost, ali i zaštita životne sredine i ekosistema mora, obale i kopna.

U svrhu pružanja podrške Strategiji, Ministarstvo za evropske integracije Republike Srbije je deo strateškog projekata „Tačka podrške – upravljanju makroregionalnom Strategijom za Jadransko-jonski region“.

Slike

  • /uploads/attachment/vest/449/eusair.png