Navigacija

Stipendije Republike Slovačke za akademsku 2024/25. godinu

Vlada Republike Slovačke je 2005. godine odobrila Nacionalni program stipendija Ministarstva školstva, nauke, istraživanja i sporta Republike Slovačke, kako bi podržala mobilnosti studenata, doktoranada, predavača visokoškolskih ustanova, istraživača i umetnika. Stipendirana mobilnost može da se realizuje na nekoj od navedenih visokoškolskih i istraživačkih ustanova u Republici Slovačkoj. 

Pravo na prijavu ostvaruju studenti koji su završili najmanje dve i po godine osnovnih studija na nekom od sličnih studijskih programa ili studenti studija drugog stepena (master akademske studije), koji studiraju na univerzitetima van Slovačke i koji će mobilnost da realizuju na nekoj državnoj ili privatnoj visokoškolskoj ustanovi u Slovačkoj. 

Za stipendiju mogu da se prijave doktorandi koji su primljeni na visokoškolsku ustanovu koja ima mogućnost sprovođenja doktorskih studija. Predavači, istraživači i umetnici treba da izaberu ustanove koje imaju validne sertifikacije da su podobne za realizaciju potrebnog usavršavanja. 

Stipendija za studente osnovnih i master studija iznosi 620 evra, dok je za doktorande dostupna stipendija u iznosu od 1025 evra. 

Stipendija bi trebalo da pokrije troškove smeštaja, hrane i ostalih mogućih troškova za vreme realizovanja mobilnosti. Studenti i doktorandi imaju pravo na dodatni novčani iznos za pokrivanje putnih troškova, ukoliko se prijave za njega u trenutku apliciranja za stipendiju. Iznos se izračunava na osnovu razdaljine koju kandidat pređe, od svog mesta prebivališta do mesta gde se nalazi ustanova domaćin. 

Dodatne informacije o stipendiji dostupne su na ovom linku

Prijava se vrši onlajn preko ovog sajta. Jedan kandidat može da podnese samo jednu prijavu

Prijava se je podnosi na slovačkom ili engleskom jeziku. Neophodno je da se dostavi originalan dokument i zvaničan prevod na jedan od prethodno navedenih jezika. Detaljnije informacije o konkretnim dokumentima za prijavu dostupne su na ovom linku

Rok je 30. april do 16 časova za mobilnost u narednoj akademskoj godini ili 31. oktobar do 16 časova, za mobilnost u letnjem semestru tekuće akademske godine.

Slike

  • /uploads/attachment/vest/447/slo.jpeg