Навигација

Пријаве за учешће у DiscoverEU јесењем позиву су отворене!

DiscoverEU је иницијатива Европске уније која пружа прилику младима који су скоро ушли у пунолетство да путују Европом и упознају се са европском културном баштином, на тај начин учећи о њој кроз сопствено искуство. Осамнаестогодишњаци из Србије од 2022. године имају право на учешће у иницијативи, испуњавањем електронске пријаве на Европском порталу за младе, чиме се кандидују за освајање DiscoverEU путне пропуснице за путовање возом.

Пријаве за учешће отварају се два пута годишње, у пролеће и јесен. Јесењи DiscoverEU конкурс је тренутно отворен, а крајњи рок за пријаву је 18. октобар 2023. године у 12 сати. Актуелни конкурс је намењен младима рођеним између 1. јануара 2005. године и 31. децембра 2005. године, који поседују држављанство или боравишну дозволу Србије или неке друге земље која учествује у DiscoverEU иницијативи, као и валидан пасош. 

Изабрани учесници имаће прилику да путују од једног до 30 дана у периоду од 1. марта 2024. године до 31. маја 2025. године, користећи првенствено воз као превозно средство. Могу да путују у земље које учествују у DiscoverEU иницијативи, где спадају све државе чланице Европске уније, Исланд, Лихтенштајн, Норвешка, Северна Македонија и Турска.

Изабрани кандидати могу да изаберу једну од две врсте путних пропусница, фиксну или флексибилну, као и да се определе  да ли желе да путују самостално или у оквиру групе. Поред освајања DiscoverEU путне пропуснице за путовање возом, изабрани кандидати добиће и EYCA картицу, која нуди бројне попусте на смештај, исхрану и културне активности у иностранству.

Додатне информације о самој иницијативи и пријави за учешће доступне су на DiscoverEU летку за заинтересованe, а информације о корацима након добијања DiscoverEU пропуснице и планирању путовања на DiscoverEU летку за добитнике путних пропусница.

 

 

Слике

  • /uploads/attachment/vest/412/Foto_Cover_DEU-_irilica.png
  • /uploads/attachment/vest/412/DiscoverEU_tshirt_pages-to-jpg-0001__1_.jpg