Navigacija

Prijave za učešće u DiscoverEU jesenjem pozivu su otvorene!

DiscoverEU je inicijativa Evropske unije koja pruža priliku mladima koji su skoro ušli u punoletstvo da putuju Evropom i upoznaju se sa evropskom kulturnom baštinom, na taj način učeći o njoj kroz sopstveno iskustvo. Osamnaestogodišnjaci iz Srbije od 2022. godine imaju pravo na učešće u inicijativi, ispunjavanjem elektronske prijave na Evropskom portalu za mlade, čime se kandiduju za osvajanje DiscoverEU putne propusnice za putovanje vozom.

Prijave za učešće otvaraju se dva puta godišnje, u proleće i jesen. Jesenji DiscoverEU konkurs je trenutno otvoren, a krajnji rok za prijavu je 18. oktobar 2023. godine u 12 sati. Aktuelni konkurs je namenjen mladima rođenim između 1. januara 2005. godine i 31. decembra 2005. godine, koji poseduju državljanstvo ili boravišnu dozvolu Srbije ili neke druge zemlje koja učestvuje u DiscoverEU inicijativi, kao i validan pasoš. 

Izabrani učesnici imaće priliku da putuju od jednog do 30 dana u periodu od 1. marta 2024. godine do 31. maja 2025. godine, koristeći prvenstveno voz kao prevozno sredstvo. Mogu da putuju u zemlje koje učestvuju u DiscoverEU inicijativi, gde spadaju sve države članice Evropske unije, Island, Lihtenštajn, Norveška, Severna Makedonija i Turska.

Izabrani kandidati mogu da izaberu jednu od dve vrste putnih propusnica, fiksnu ili fleksibilnu, kao i da se opredele  da li žele da putuju samostalno ili u okviru grupe. Pored osvajanja DiscoverEU putne propusnice za putovanje vozom, izabrani kandidati dobiće i EYCA karticu, koja nudi brojne popuste na smeštaj, ishranu i kulturne aktivnosti u inostranstvu.

Dodatne informacije o samoj inicijativi i prijavi za učešće dostupne su na DiscoverEU letku za zainteresovane, a informacije o koracima nakon dobijanja DiscoverEU propusnice i planiranju putovanja na DiscoverEU letku za dobitnike putnih propusnica.

 

 

Slike

  • /uploads/attachment/vest/412/Foto_Cover_DEU-_irilica.png
  • /uploads/attachment/vest/412/DiscoverEU_tshirt_pages-to-jpg-0001__1_.jpg