Навигација

Конкурс Владе Румуније за стипендије страним студентима за 2023/2024. годину

Влада Румуније расписала је конкурс за доделу стипендија за основне, мастер и докторске студије у тој земљи у академској 2023/2024. години. Конкурс је намењен кандидатима који нису држављани држава чланица Европске уније, укључујући и држављане Републике Србије, а рок за пријаву је 1. март 2023. године.

Кандидатима на основним и мастер студијама се нуди могућности студирања искључиво на румунском језику. За све стипендисте који не владају румунским језиком биће организован једногодишњи, припремни курс румунског. Студенти докторских студија могу студирати и на другом језику, у договору са високошколском установом. Кандидати који желе да студирају медицину, фармацију и стоматологију немају право да се пријаве на конкурс.

Стипендија покрива плаћену школарину, смештај у студентском дому, месечни џепарац, здравствено осигурање и бесплатно издавање студентске визе.

Све пријаве се врше преко онлајн платформе, која је доступна на енглеском и француском језику. За пријаву на конкурс неопходно је доставити диплому средње школе или претходног циклуса студија (или потврду о дипломирању), транскрипт оцена, извод из матичне књиге рођених, копију прве три странице пасоша, биографију и доказ о познавању језика. Сва документација мора бити преведена на енглески, шпански, француски или румунски.

Додатне информације о начину аплицирања, условима и неопходној документацији можете пронаћи на сајту програма.

Рок за пријаву је 1. март. 2023. Резултати селекције биће достављени путем електронске поште свим пријављенима, најкасније 15. јула 2023. године.