Навигација

Отворен први конкурсни рок за упис на основне и интегрисане студије у Републици Србији за академску 2022/2023. годину

Први конкурсни рок за упис на основне и интегрисане студије у Србији у академској 2022/2023. години биће отворен од средине јуна до средине јула, а у току истог периода је планирано и одржавање пријемних испита за упис на високошколске установе (ВШУ) у Србији. Детаљне информације о роковима за предају докумената, као и датумима пријемних испита и уписа на програме основних и интегрисаних студија је могуће наћи на веб-страницама ВШУ. Будући да конкурсе за упис расписују факултети и високе школе, ради добијања додатних информација у вези са уписом је потребно обратити се жељеној установи или посетити њену веб-страницу. Контакт информације и линкове могуће је пронаћи у бази образовних могућности obrazovanje.rs.

Поред тога, на сајту obrazovanje.rs је могуће вршити претрагу ВШУ и програма основних и интегрисаних студија које оне нуде, а употребом филтера је могуће сузити претрагу на установе или програме које одговарају задатим параметрима. 

Право на упис на ВШУ у Србији имају сва лица са положеном општом, стручном или уметничком матуром, то јест, лица која су завршила четворогодишњу општу, стручну или уметничку школу. Диплому стеченог средњег образовања је потребно приложити у оквиру конкурсне документације за упис на ВШУ. 

Други конкурсни рок за упис на програме основних и интегрисаних студија за наредну академску годину ће бити отворен од краја августа до почетка септембра, с тим што ће број доступних места за упис бити мањи него у првом конкурсном року. Поред тога, треба имати у виду да је могуће да поједини студијски програми неће бити доступни за конкурисање, услед попуњавања квоте у првом конкурсном року. 

Конкурсни рокови за упис на мастер и докторске студије за наредну академску годину ће бити отворени од октобра до новембра. Програме мастер и докторских студија, као и ВШУ које их нуде је такође могуће претраживати на сајту obrazovanje.rs, а претрагу је могуће сузити коришћењем филтера.