Навигација

Такмичење најбољих ученичких компанија Европе одржано у Београду

Београд је од 16. до 19. јула 2018. године био домаћин 29. Такмичења најбољих ученичких компанија Европе – Junior Achievement (Достигнућа младих). На такмичењу је учествовало 39 средњошколских тимова из 37 европских земаља, са укупно преко 500 учесника.

На овогодишњем такмичењу победила је ученичка компанија из Велике Британије „SureLight“ која се бави израдом катадиоптера („мачје очи“) за бицикле који при смањењу брзине појачавају светлост повећавајући тако безбедност бициклисте и осталих учесника у саобраћају.

Србију је представљала ученичка компанија Groove Street ученика Пете економске школе из Београда, која се бави израдом наруквица са QR кодом који носи податке о здравственом стању особе која носи наруквицу.

Организацију такмичења подржали су Министарство привреде, Европска комисија, Америчка агенција за међународни развој (USAID) и више великих компанија. Такмичење је отворио министар омладине и спорта Вања Удовичић, а другог дана се учесницима обратио и министар просвете, науке и технолошког развоја Младен Шарчевић.

Слике

  • /uploads/attachment/vest/71/JA-EUROPE_LOGO_NEW2015_PNG_1448965290.png