Navigacija

Takmičenje najboljih učeničkih kompanija Evrope održano u Beogradu

Beograd je od 16. do 19. jula 2018. godine bio domaćin 29. Takmičenja najboljih učeničkih kompanija Evrope – Junior Achievement (Dostignuća mladih). Na takmičenju je učestvovalo 39 srednjoškolskih timova iz 37 evropskih zemalja, sa ukupno preko 500 učesnika.

Na ovogodišnjem takmičenju pobedila je učenička kompanija iz Velike Britanije „SureLight“ koja se bavi izradom katadioptera („mačje oči“) za bicikle koji pri smanjenju brzine pojačavaju svetlost povećavajući tako bezbednost bicikliste i ostalih učesnika u saobraćaju.

Srbiju je predstavljala učenička kompanija Groove Street učenika Pete ekonomske škole iz Beograda, koja se bavi izradom narukvica sa QR kodom koji nosi podatke o zdravstvenom stanju osobe koja nosi narukvicu.

Organizaciju takmičenja podržali su Ministarstvo privrede, Evropska komisija, Američka agencija za međunarodni razvoj (USAID) i više velikih kompanija. Takmičenje je otvorio ministar omladine i sporta Vanja Udovičić, a drugog dana se učesnicima obratio i ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Mladen Šarčević.

Slike

  • /uploads/attachment/vest/71/JA-EUROPE_LOGO_NEW2015_PNG_1448965290.png