Навигација

Упис

„Шта након матуре?“ - Активности подршке ученицима завршних разреда

Фондација Темпус, у склопу активности националног центра Euroguidance мреже и Инфо центра организује које имају за циљ пружање подршке ученицима завршних разреда основних и средњих школа, који бирају следећи ниво школовања - средњу школу, односно факултет или високу школу. У сличним активности одржаних током 2018. i 2019. године, учествовало је преко 2000 ученика основних и средњих школа, наставника и родитеља из различитих градова наше земље.

Ове активности допунске подршке ученицима укључују:

 • Низ  радионице и вебинара на теме избора студијског програма/средње школе и савлађивања треме на пријемном/завршном испиту.
  • Радионице ће бити организована у Инфо центру Фондације Темпус у Београду (Теразије 39, I спрат
  • Како би се обезбедило да ове теме буду доступна свим ученицима (као и њиховим наставницима и родитељима) из свих школа у Републици Србији, биће организоване и у форми вебинара, тј. путем интернета. Поред тога што ученици могу самостално да прате вебинар, ово омогућава наставницима да са својим ученицима путем једног рачунара и пројектора прате вебинар и групно, нпр. током часа одељенског старешине, као активност тима за каријерно вођење и сл.
 • Радионице састављања биографија „Како написати добар CV?“ које су намењене оним средњошколцима који у овом тренутку након средње школе желе да ступе у свет рада или им је CV потребан као део пријаве за упис и/или пријаве за стипендију.
 • Индивидуалне консултације – разговори са психологом у Инфо центру или путем скајпа након којих ученици могу да стекну јаснију слику где се налазе у процесу доношења одлуке о наставку школавања и формирају план активности за даље спровођење одлуке. Ово је допунска услуга која има за циљ да подржи и ученике и наставнике и спроводиће се у поподневним часовима уторком (скајп) и четвртком (у Инфо центру) у ограниченом броју термина и уз обавезну претходну пријаву.
 • Вебинар за родитеље на тему „Како подржати дете у процесу доношења одлуке о избору занимања“ на ком ће родитељи имати прилику да сазнају за које кораке у избору средње школе / студијског програма / занимања је посебно важна њихова подршка и на који начин могу да подрже своју децу у припреми завршног/пријемног испита.

Наставници могу да пријаве и организују учешће групе својих ученика као део редовних школских активности (нпр. час одељенског старешине, активности тима за каријерно вођење и саветовање). Школски тимови за КВиС такође могу да се обрате Euroguidance центру за подршку у унапређењу активности КВиС у својој школи, као и да прате обавештења о бесплатним обукама на сајту euroguidance.rs.

Такође, у заједничкој организацији са школом могуће је организовати једну или више наведених активности за ученике одређене школе. Потребно је да наставници пријаве оквиран број заинтересованих ученика и теме које их занимају, па у складу са исказаним интересовањима и расположивим ресурсима биће планиране активности и заинтересовани наставници благовремено обавештени. Детаљније о начину пријаве можете прочитати овде.

Распоред активности

Активности се дешавају периодичнo. За прецизне датуме погледајте страницу месечне активности Инфо центра Фондације Темпус.

 

Списак активности

За ученике средњих школа

 • индивидуалне консултације – разговори - четвртком од 14 до 18 часова у Инфо центру (обавезно заказивање); уторком од 14 до 18 часова – путем скајпа (обавезно заказивање);
 • Радионица: Како написати добар CV? је намењена ученицима средњих школа, а посебно онима који након средње школе желе да ступе у свет рада или им је CV потребан као део пријаве за упис и/или пријаве за стипендију. Кроз ову бесплатну радионицу, ученици ће сазнати: из којих делова се састоји добар CV, који су подаци који се наводе у сваком од обавезних делова и која је мера у њиховом навођењу, зашто је важна самопроцена вештина, које су најчешће грешке при састављању биографије и како их избећи,  корисне савете базиране на искуству оних који врше одабир кандидата

 • Вебинари: 

  • „Шта након средње школе? Кораци у доношењу одлуке о избору студијског програма?“

  • „Препознај своје јаке стране“

  • „Упознај занимања“

  • „Истражи своје каријерне опције“

  • „Како савладати трему пред пријемни испит?“

За ученике основних школа:

 • „Избор средње школе“
 • „Препознај своје јаке стране“

 • „Упознај занимања“

 • „Истражи своје каријерне опције“

 • „Како савладати трему пред завршни испит?“

За родитеље ученика основних и средњих школа:

„Како подржати дете у процесу доношења одлуке о избору занимања?“

За наставнике:

У новом циклусу акредитације обука стручног усавршавања, које је актуелан од септембра 2018. године Euroguidance и Europass центри Фондације Темус акредитовали су 5 различитих обука на тему каријерног вођења и саветовања. Детаљан приказ обука можете прочитати на сајту euroguidance.rs а уколико желите можете да међу првима добијете информације о заказаним обукама можете се пријавити овде.

 

За све додатне информације у вези са наведеним активностима, можете контактирати Euroguidance центар путем ел. поште euroguidance@tempus.ac.rs, путем телефона 011/3342-430 или лично у Инфо центру Фондације Темпус у Београду, Теразије 39, I спрат радним данима од 10 до 18 часова.

 •  

Слике

 • /uploads/attachment/strana/125/podrskaucenicima2019.jpg