Навигација

Упис

„Шта након матуре?“ - Активности подршке ученицима завршних разреда

Фондација Темпус, у склопу активности националног центра Euroguidance мреже и Инфо центра организује активности које имају за циљ пружање подршке ученицима завршних разреда основних и средњих школа, који бирају следећи ниво школовања - средњу школу, односно факултет или високу школу. У сличним активностима одржаним током 2018. i 2019. године, учествовало је преко 2000 ученика основних и средњих школа, наставника и родитеља из различитих градова наше земље.

Ове активности допунске подршке ученицима укључују:

  • Низ радионица и вебинара на теме избора студијског програма/средње школе и савлађивања треме на пријемном/завршном испиту.
    • Радионице ће бити организоване у Инфо центру Фондације Темпус у Београду (Теразије 39, I спрат
    • Како би се обезбедило да ове теме буду доступне свим ученицима (као и њиховим наставницима и родитељима) из свих школа у Републици Србији, биће организоване и у форми вебинара, тј. путем интернета. Поред тога што ученици могу самостално да прате вебинар, ово омогућава наставницима да са својим ученицима путем једног рачунара и пројектора прате вебинар и групно, нпр. током часа одељенског старешине, као активност тима за каријерно вођење и сл.
  • Радионице састављања биографије „Како написати добар CV?“ које су намењене оним средњошколцима који у овом тренутку након средње школе желе да ступе у свет рада или им је CV потребан као део пријаве за упис и/или пријаве за стипендију.
  • Индивидуалне консултације – разговори са психологом у Инфо центру или путем скајпа након којих ученици могу да стекну јаснију слику где се налазе у процесу доношења одлуке о наставку школавања и формирају план активности за даље спровођење одлуке. Ово је допунска услуга која има за циљ да подржи и ученике и наставнике и спроводиће се у поподневним часовима уторком (скајп) и четвртком (у Инфо центру) у ограниченом броју термина и уз обавезну претходну пријаву.
  • Вебинар за родитеље на тему „Како подржати дете у процесу доношења одлуке о избору занимања“ на ком ће родитељи имати прилику да сазнају за које кораке у избору средње школе / студијског програма / занимања је посебно важна њихова подршка и на који начин могу да подрже своју децу у припреми завршног/пријемног испита.

Наставници могу да пријаве и организују учешће групе својих ученика као део редовних школских активности (нпр. час одељенског старешине, активности тима за каријерно вођење и саветовање). Школски тимови за КВиС такође могу да се обрате Euroguidance центру за подршку у унапређењу активности КВиС у својој школи, као и да прате обавештења о бесплатним обукама на сајту euroguidance.rs.

Такође, у заједничкој организацији са школом могуће је организовати једну или више наведених активности за ученике одређене школе. Потребно је да наставници пријаве оквиран број заинтересованих ученика и теме које их занимају, па у складу са исказаним интересовањима и расположивим ресурсима биће планиране активности и заинтересовани наставници благовремено обавештени. Детаљније о начину пријаве можете прочитати овде.

Распоред активности

Активности се дешавају периодичнo. За прецизне датуме погледајте страницу месечне активности Инфо центра Фондације Темпус.

 

Списак активности

За ученике средњих школа

За ученике основних школа:

За родитеље ученика основних и средњих школа:

„Како подржати дете у процесу доношења одлуке о избору занимања?“

За наставнике:

У новом циклусу акредитације обука стручног усавршавања, које је актуелан од септембра 2018. године Euroguidance и Europass центри Фондације Темус акредитовали су 5 различитих обука на тему каријерног вођења и саветовања. Детаљан приказ обука можете прочитати на сајту Euroguidance центра а уколико желите можете да међу првима добијете информације о заказаним обукама можете се пријавити овде.

 

За све додатне информације у вези са наведеним активностима, можете контактирати Euroguidance центар путем ел. поште euroguidance@tempus.ac.rs, путем телефона 011/3342-430 или лично у Инфо центру Фондације Темпус у Београду, Теразије 39, I спрат радним данима од 10 до 18 часова.

 

Напомена: У овом периоду, услед тренутних околности не одржавају се радионица већ истоимени вебинари. О датумима вебинара можете се информисати кроз билтен о месечним активностима Инфо Центра.

Слике

  • /uploads/attachment/strana/125/podrskaucenicima2019.jpg