Навигација

Упис

„Шта након матуре?“ - Активности подршке ученицима завршних разреда

Фондација Темпус, у склопу активности националног центра Euroguidance и Europass мреже и Инфо центра организује активности које имају за циљ пружање подршке ученицима завршних разреда основних и средњих школа, који бирају следећи ниво школовања - средњу школу, односно факултет или високу школу. У сличним активностима које се одржавају од  2018. године, учествовало је преко 3000 ученика основних и средњих школа, наставника и родитеља из различитих градова наше земље.

Активности додатне подршке ученицима укључују:

 • Низ онлајн радионица и вебинара на теме избора студијског програма/средње школе и савладавања треме на пријемном/завршном испиту:

Вебинари

 • „Шта након средње школе? Кораци у доношењу одлуке о избору студијског програма“
 • „Избор средње школе“ 
 • „Како савладати трему пред пријемни/завршни испит?“

Онлајн радионице

 • „Препознај своје вештине“
 • „Препознај своја интересовања“
 • „Упознај занимања“
 • „Истражи своје каријерне опције“
 • „Како написати добар CV?“
 • Индивидуалне консултације – онлајн разговори са психологом путем скајпа након којих ученици могу да стекну јаснију слику где се налазе у процесу доношења одлуке о наставку школовања и формирају план активности за даље спровођење одлуке. Консултације ће се спроводити уторком у периоду од 9 до 16 часова у ограниченом броју термина и уз обавезну претходну пријаву. Напомена: Термини за нови циклус индивидуалних консултација очекују се од јесени 2022. године, о чему ћете бити накнадно обавештени путем овог веб-сајта.
 • Вебинар за родитеље на тему „Како подржати дете у процесу доношења одлуке о избору занимања“ на ком ће родитељи имати прилику да сазнају за које кораке у избору средње школе / студијског програма / занимања је посебно важна њихова подршка и на који начин могу да подрже своју децу у припреми завршног/пријемног испита.

Ученици и родитељи могу да се пријаве самостално за присуство одређеном вебинару или онлајн радионици попуњавањем регистрационог формулара. Распоред термина и пријавни формулари се налазе у наставку странице. Наставници могу да пријаве и организују учешће групе својих ученика као део редовних школских активности (нпр. час одељенског старешине, активности тима за каријерно вођење и саветовање). Школски тимови за КВиС такође могу да се обрате Euroguidance центру за подршку у унапређењу активности КВиС у својој школи, као и да прате обавештења о бесплатним обукама на сајту euroguidance.rs.

 Додатни термини радионица и вебинара за школе

Поред већ дефинисаних термина, желимо да омогућимо школама у којима влада интересовање за ову тему организацију додатних термина радионица и вебинара. У заједничкој организацији са школом могуће је организовати једну или више наведених активности за ученике одређене школе у случају да вам не одговарају понуђени термини или је велико интересовање ученика. Планирано је да, услед тренутне епидемиолошке ситуације, све наведене активности буду у онлајн формату, у виду интерактивних онлајн радионица и вебинара. Уколико се околности промене, у плану је и опција да се поједине активности одрже уживо, о чему ћете бити благовремено обавештени.  Потребно је да наставници пријаве путем регистрационог формулара: оквиран број заинтересованих ученика, теме које их занимају, као и оквиран временски период одржавања па ће у складу са исказаним интересовањима и расположивим ресурсима бити планиране активности и заинтересовани наставници благовремено обавештени. Детаљније о начину пријаве можете прочитати овде.

Распоред активности

Индивидуалне консултације – разговори - уторком од 9 до 16 часова путем скајпа за које је обавезно заказивање путем регистрационог формулара који је доступан овдеНапомена: Термини за нови циклус индивидуалних консултација очекују се од јесени 2022. године, о чему ћете бити накнадно обавештени путем овог веб-сајта.

Вебинари и онлајн радионице:

Када кликнете на назив онлајн радионице и вебинара, приступићете  регистрационом формулару за тај термин одржавања.

У фебруару:

У марту:

У априлу:

У јуну:

             У септембру:

За све додатне информације у вези са наведеним активностима, можете контактирати Euroguidance центар путем ел. поште euroguidance@tempus.ac.rs, путем телефона 011/3342-430 (опција 8) или лично у Инфо центру Фондације Темпус у Београду, Теразије 39, I спрат радним данима од 9 до 17 часова.

 

 

Слике

 • /uploads/attachment/strana/125/podrskaucenicima2019.jpg