Навигација

Упис у средњу школу 2023: Министарство просвете објавило календар активности

Министарство просвете је објавило Календар активности за спровођење завршног испита на крају основног образовања и васпитања за школску 2022/2023. годину, као и за спровођење пријемног испита и уписа ученика у средњу школу за школску 2023/2024. годину.

Календар садржи преглед свих активности у вези са полагањем завршног испита и уписом у средњу школу по месецима, а доступан је путем овог линка.

Прва активност по календару, која се одвија од 1. до 30. децембра 2022. године, је подношење пријава ученика ученика осмог разреда за полагање завршног испита на крају основног образовања и васпитања, при чему се ученици изјашњавају из којег ће предмета, од пет понуђених, радити трећи тест (поред теста из српског/матерњег језика и математике). Пријава се може поднети електронски на порталу Моја средња школа (у секцији Завршни испит, за ауторизоване кориснике) или лично писаним путем у школи.

Термини одржавања завршног испита су 21. јун 2023. године (тест из српског/матерњег језика), 22. јун (тест из математике) и 23. јун (трећи тест). Прелиминарни резултати завршног испита на нивоу школе и порталу Моја средња школа биће објављени најкасније 25. јуна, а коначни 28. јуна. Коначни резултати расподеле по школама и образовним профилима требало би да буду објављени у основним и средњим школама до 3. јула.

Одмах по објави коначних резултата првог круга започеће други уписни круг, и то попуњавањем и предајом листе жеља и подношењем пријаве за упис ученика у средње школе електронским путем и непосредно у школи. Завршни испит у другом кругу биће спроведен 16, 17. и 18. августа, а објава коначних резултата заказана је за 21. август 2023. године.