Навигација

Упис

„Шта након матуре?“ - Активности подршке ученицима завршних разреда

Фондација Темпус, у склопу активности националног центра Euroguidance мреже и Инфо центра организује које имају за циљ пружање подршке ученицима завршних разреда основних и средњих школа, који бирају следећи ниво школовања - средњу школу, односно факултет или високу школу. У сличним активности одржаних током 2018. године, учествовало је преко 900 ученика основних и средњих школа, наставника и родитеља из различитих градова наше земље.

Ове активности допунске подршке ученицима укључују:

 • Низ  радионице и вебинара на теме избора студијског програма/средње школе и савлађивања треме на пријемном/завршном испиту.
  • Радионице ће бити организована у Инфо центру Фондације Темпус у Београду (Теразије 39, I спрат
  • Како би се обезбедило да ове теме буду доступна свим ученицима (као и њиховим наставницима и родитељима) из свих школа у Републици Србији, биће организоване и у форми вебинара, тј. путем интернета. Поред тога што ученици могу самостално да прате вебинар, ово омогућава наставницима да са својим ученицима путем једног рачунара и пројектора прате вебинар и групно, нпр. током часа одељенског старешине, као активност тима за каријерно вођење и сл.
 • Радионице састављања биографија „Како написати добар CV?“ које су намењене оним средњошколцима који у овом тренутку након средње школе желе да ступе у свет рада или им је CV потребан као део пријаве за упис и/или пријаве за стипендију.
 • Индивидуалне консултације – разговори са психологом у Инфо центру или путем скајпа након којих ученици могу да стекну јаснију слику где се налазе у процесу доношења одлуке о наставку школавања и формирају план активности за даље спровођење одлуке. Ово је допунска услуга која има за циљ да подржи и ученике и наставнике и спроводиће се у поподневним часовима уторком (скајп) и четвртком (у Инфо центру) у ограниченом броју термина и уз обавезну претходну пријаву.
 • Вебинар за родитеље на тему „Како подржати дете у процесу доношења одлуке о избору занимања“ на ком ће родитељи имати прилику да сазнају за које кораке у избору средње школе / студијског програма / занимања је посебно важна њихова подршка и на који начин могу да подрже своју децу у припреми завршног/пријемног испита.

Наставници могу да пријаве и организују учешће групе својих ученика као део редовних школских активности (нпр. час одељенског старешине, активности тима за каријерно вођење и саветовање). Школски тимови за КВиС такође могу да се обрате Euroguidance центру за подршку у унапређењу активности КВиС у својој школи, као и да прате обавештења о бесплатним обукама на сајту euroguidance.rs.

 

Распоред активности

За ученике средњих школа

У марту:

У априлу:

У мају:

За ученике основних школа

У марту:

У априлу:

У мају:

За родитеље:

За наставнике:

 • У новом циклусу акредитације обука стручног усавршавања, које је актуелан од септембра 2018. године Euroguidance и Europass центри Фондације Темус акредитовали су 5 различитих обука на тему каријерног вођења и саветовања. Детаљан приказ обука можете прочитати на сајту euroguidance.rs а уколико желите можете да међу првима добијете информације о заказаним обукама можете се пријавити овде.

 

 

За све додатне информације у вези са наведеним активностима, можете контактирати Euroguidance центар путем ел. поште euroguidance@tempus.ac.rs, путем телефона 011/3342-430 или лично у Инфо центру Фондације Темпус у Београду, Теразије 39, I спрат радним данима од 10 до 18 часова.

 •  

Слике

 • /uploads/attachment/strana/125/podrskaucenicima2019.jpg