Navigacija

Erazmus+

Erazmus+ je aktuelni program Evropske unije namenjen povezivanju i saradnji u oblasti obrazovanja, mladih i sporta u periodu od 2021. do 2027. godine. Novi ciklus programa nadovezao se na prethodni (2014-2020), uz uvođenje određenih novina i značajno uvećani budžet. Program je namenjen kako pojedincima, tako i institucijama i organizacijama. Obuhvata mogućnosti za mobilnost pojedinaca u svim sektorima obrazovanja, obuka, mladih i sporta, pri čemu je najveći udeo budžeta namenjen mobilnosti u oblasti visokog obrazovanja. 

Erazmus+ omogućava studentima visokoškolskih ustanova u Srbiji koje učestvuju u programu odlazak na stipendirane mobilnosti – studentske razmene i stručne prakse. Kroz studentske razmene, studenti imaju priliku da određeni period, najčešće jedan semestar, provedu studirajući u inostranstvu na partnerskoj visokoškolskoj ustanovi, dok im stručne prakse nude mogućnost usavršavanja i razvijanja profesionalnih i praktičnih veština kroz rad u inostranim kompanijama, organizacijama i ustanovama. Pored toga, u novom ciklusu programa, studentima će biti na raspolaganju i kombinovane fizičke i virtuelne mobilnosti, kraće doktorske mobilnosti, kao i kombinovani intenzivni programi. Više informacija o ovim mogućnostima dostupno je na sajtu Erazmus+ programa u Srbiji.

Slično studentskim mobilnostima, Erazmus+ podržava i stipendiranu mobilnost nastavnog i nenastavnog osoblja, u cilju njihovog daljeg profesionalnog razvoja. To mogu biti mobilnosti u svrhu izvođenja nastave i usavršavanja. Više informacija o ovim mogućnostima dostupno je na ovoj stranici.

Erazmus+ program za studente takođe omogućava dobijanje stipendija za celokupne master studije – Erazmus Mundus zajedničke master programe. Reč je o master programima koji se u celosti realizuju na visokoškolskim ustanovama u inostranstvu i vode dobijanju dvostruke/višestruke ili zajedničke diplome. Detaljne informacije o ovim programima dostupne su na ovoj stranici.