Navigacija

Alati i resursi za mobilnost

Eurodesk je evropska mreža za pružanje besplatnih i proverenih informacija o mogućnostima za mobilnost učenika, studenata i mladih osoba. Eurodesk promoviše evropske programe mobilnosti, poput programa Erazmus+ i Evropska inicijativa za solidarnost, ohrabruje aktivno građanstvo mladih i razvoj politika za mlade. Na internet stranici Eurodesk mreže, a posebno u Eurodesk bazi mogućnosti za mobilnost, mladima su na englesom jeziku dostupne informacije o stipendijama, stručnim praksama, treninzima, obukama i drugim konkursima.

Kao jedan od 39 nacionalnih Eurodesk centara širom Evrope, Nacionalni Eurodesk centar u Srbiji od 2019. godine pruža informacije mladima, studentima, omladinskim radnicima, roditeljima i svima zainetersovanim o mogućnostima za odlazak na omladinske i studentske razmene, prakse, volontiranja, sminare, treninge i druge vidove učenja i usavršavanja u inostranstvu koji su dostupni kroz programe EU, ali i druge programe podrške mobilnosti u svrhu učenja i usavršavanja. Detaljne informacije, na srpskom jeziku, mogu se pronaći u  brošuri Moj Eurodesk vodič za mobilnost i na internet stranici www.eurodesk.rs. Nacionalni Eurodesk centar funkcioniše u sklopu Informativnog centra Fondacije Tempus i dostupan je svakog radnog dana od 9 do 17 časova, putem telefona 011 3342 430 (opcije 1 i 2), e-pošte: info@tempus.ac.rs ili uživo na adresi Terazije 39, I sprat, Beograd.

 

Europass obuhvata set besplatnih i bezbednih onlajn alata i informacija koje pomažu pojedincima u predstavljanju svojih veština i znanja, kao i u upravljanju karijerom i obrazovanjem. Upotreba Europass alata može doprineti većoj mobilnosti učenika, studenata i zaposlenih unutar evropskog prostora.

Korisnici na raspolaganju imaju sledeće alate:

  • Europass elektronski portfolio služi za lako i razumljivo predstavljanje veština, kvalifikacija, znanja i iskustava, ali i za pronalaženje mogućnosti za dalje obrazovanje i zaposlenje.
  • Europass uređivač biografije pruža mogućnost i daje podršku za kreiranje potpuno nove ili ažuriranje postojeće biografije izborom između različitih vizuelnih prikaza. Europass CV se može koristiti za prijavu na stipendiju, studije, volontiranje, praksu ili posao, u zemlji i inostranstvu;
  • Europass uređivač propratnog (motivacionog) pisma pomaže u kreiranju strukturiranog, vizuelno prijatnog i profesionalnog propratnog pisma koristeći različite ponuđene šablone.

Osim navedenih alata, Europass obuhvata i sledeće dokumente: dokument o mobilnosti, dodatak sertifikatu i dodatak diplomi koje pojedincima izdaju ustanove formalnog i neformalnog obrazovanja. Više informacija dostupno je na sajtu Europass centra u Srbiji.

Slike

  • /uploads/attachment/strana/226/Screenshot_2020-11-24_at_22.16.07.png
  • /uploads/attachment/strana/226/Screenshot_2020-11-24_at_22.13.33.png