Navigacija

Konferencija „Mikrokredencijali i zelena tranzicija“

Nacionalni tim za podršku projektima mobilnosti u stručnom obrazovanju i Fondacija Tempus organizovali su konferenciju na temu „Mikrokredencijali i zelena tranzicija“, koja je održana u Beogradu, 12. decembra 2023. godine, u Kongresnom centru „Envoy. Konferencija je bila namenjena nastavnom i nenastavnom osoblju srednjih stručnih škola, gimnazija i visokoškolskih ustanova, kao i drugim licima zainteresovanim za ovu temu.

Cilj konferencije je bio da predstavi mikrokredencijale i poveže ih sa stručnim obrazovanjem i zelenom tranzicijom. Učesnici su imali priliku da saznaju više o ovoj vrsti kvalifikacija iz izlaganja stranih i domaćih stručnjaka i panel-diskusije na temu razvoja mikrokredencijala u Srbiji.

Anastasia Puliu iz Evropskog centra za razvoj stručnog obrazovanja (CEDEFOP) govorila je o mikrokredencijalima u stručnom obrazovanju i učenju za tržište rada iz perspektive Evropske unije. Mario Vučić iz Agencija za strukovno obrazovanje i obrazovanje odraslih prikazao je kako su mikrokvalifikacije uvedene u obrazovni sistem Republike Hrvatske. Dr Siniša Đurašević sa Biološkog fakulteta u Beogradu predstavio je projekat Razvoj smernica za primenu mikrokredencijala u visokom obrazovanju, dok su Siniša Kojić i Aleksandra Mitrović iz Srednje stručne škole iz Kragujevca govorili o projektu Mikrokvalifikacije i jačanje kapaciteta stručnog obrazovanja i osposobljavanja.

Panel-diskusiju o razvoju mikrokredencijala u Srbiji otvorila je Sofija Karalić iz Agencije za kvalifikacije, koordinatorka za podršku sektorskom veću, nakon čega su joj se pridružili Mirjana Milanović iz Sektora za srednje obrazovanje i vaspitanje i obrazovanje odraslih u Ministarstvu prosvete, Zorica Đoković, članica Nacionalnog tima i direktorka Tehničke škole „Drvo-art“ iz Beograda, i Goran Stanković, član Nacionalnog tima i direktor Tehničke škole iz Zaječara.

Na kraju događaja predstavljen je i dokument Priručnik za izradu i sprovođenje strategije internacionalizacije u srednjem obrazovanju koji su pripremili članovi Nacionalnog tima, a koji može da se preuzme na ovoj stranici.

Slike

  • /uploads/attachment/strana/272/1.JPG