Navigacija

Stipendije za nedostajuća zanimanja u prosveti

Ministarstvo prosvete svake godine dodeljuje stipendije u cilju obrazovanja studenata visokoškolskih ustanova u Republici Srbiji za obavljanje poslova nedostajućih zanimanja od naročitog značaja za obrazovni sistem iz oblasti matematike, fizike, informatike engleskog jezika, srpskog jezika i književnosti nemačkog jezika.

Pravo da se prijave na Konkurs (tekst Konkursa dostupan je na ovom linku) za dodelu studentskih stipendija, u skladu sa zakonom, imaju studenti visokoškolskih ustanova čiji je osnivač Republika Srbija ili autonomna pokrajina, koji su upisani prvi put u tekućoj školskoj godini u drugu ili treću godinu studija prvog stepena jednog od dole navedenih studijskih programa, čije se školovanje finansira iz budžeta Republike Srbije, koji nisu u radnom odnosu, koji imaju državljanstvo Republike Srbije, koji nisu gubili nijednu godinu tokom studija, uz maksimalnu efikasnost tokom studiranja, koji su prema nastavnom programu visokoškolske ustanove na kojoj studiraju položili sve ispite iz prethodnih godina studija i postigli prosečnu ocenu najmanje 7,50 (sedam i po) i koji imaju prebivalište na teritoriji Republike Srbije.

Na konkurs se mogu prijaviti studenti druge i treće godine prvog stepena studija, upisani na jedan od sledećih studijskih programa:

Univerzitet u Beogradu

  • Matematički fakultet: OAS Matematika, modul: Profesor matematike i računarstva;
  • Filološki fakultet: OAS Jezik, književnost, kultura, moduli: Engleski jezik i Nemački jezik, OAS Srpski jezik i književnost;
  • Fizički fakultet: bilo koji studijski program OAS.

Univerzitet u Novom Sadu

  • Prirodno-matematički fakultet: IAS dvopredmetne nastave prirodnih nauka, matematike i računarstva, IAS master profesor matematike, IAS master profesor fizike i ostali studijski programi OAS iz oblasti matematike ili fizike;
  • Filozofski fakultet: OAS Jezik, književnost i kultura, moduli: Engleski jezik i književnost, Nemački jezik i književnost i Srpski jezik i književnost, OAS Engleski jezik i književnost, OAS nemački jezik i književnost, OAS Srpski jezik i književnost.

Univerzitet u Nišu

  • Prirodno-matematički fakultet: OAS Matematika, OAS Računarske nauke, OAS Fizika;
  • Filozofski fakultet: OAS Nemački jezika i književnosti, OAS Anglistika, OAS Srbistika.

Univerzitet u Kragujevcu

  • Prirodno-matematički fakultet: OAS Matematika, modul: Diplomirani matematičar – profesor matematike, OAS Informatika, modul: Diplomirani informatičar – profesor informatike, OAS Fizika, modul: Diplomirani fizičar – nastavnik fizike i informatike;
  • Filološko-umetnički fakultet: OAS Engleski jezik i književnost, OAS Nemački jezik i književnost, OAS Srpski jezik i književnost.

Univerzitet u Prištini sa privremenim sedištem u Kosovskoj Mitrovici

  • Prirodno-matematički fakultet: OAS Matematika, OAS Fizika, OAS Informatika;
  • Filozofski fakultet: OAS Engleski jezik i književnost, OAS Srpski jezik i književnost;
  • Državni univerzitet u Novom Pazaru – sledeći studijski programi: OAS Matematika-fizika, OAS Informatika-matematika, IAS Matematika, IAS Srpska književnost i jezik i IAS Engleski jezik i književnost.

Pravo da se prijave na Konkurs imaju i studenti četvrte godine koji su bili korisnici stipendije za studente visokoškolskih ustanova u Republici Srbiji koji se obrazuju za obavljanje nedostajućih zanimanja od naročitog značaja u školskoj 2022/23. godini ukoliko ispunjavaju gore navedene uslove iz ovog konkursa.

250 dodeljenih studentskih stipendija biće raspodeljene, po oblastima, na sledeći način:

  • do 70 stipendija za studente upisane na studijske programe iz oblasti matematike;
  • do 50 stipendija za studente upisane na studijske programe iz oblasti fizike;
  • do 40 stipendija za studente upisane na studijske programe iz oblasti informatike;
  • do 40 stipendija za studente upisane na studijske programe iz oblasti engleskog jezika;
  • do 30 stipendija za studente upisane na studijske programe iz oblasti srpskog jezika i književnosti i
  • do 20 stipendija za studente upisane na studijske programe iz oblasti nemačkog jezika.

Studenti koji ostvare pravo na navedenu stipendiju (u daljem tekstu: stipendisti) upisani na studijske programe koji u svom nazivu nemaju odrednicu profesor ili nastavnik određenog predmeta se obavezuju da tokom daljeg studiranja iz grupe izbornih predmeta biraju predmete iz oblasti didaktike, pedagogije, metodike nastave i psihologije.

Stipendista se obavezuju da će, u roku od dve godine od diplomiranja, prihvatiti posao u školi na teritoriji Republike Srbije koji im se ponudi i da će ostati da radi u školi najmanje onoliko koliko je primao ovu stipendiju.

U suprotnom, stipendista se obavezuju da će, u celosti, u dvostruko dužem roku od vremena u kojem je primao stipendiju, vratiti ukupan iznos stipendije koji je primao, uvećan za referentnu kamatnu stopu Narodne banke Srbije i uvećan za još 3%.

Ugovorom koji stipendista zaključuje sa Ministarstvom, bliže se uređuju prava i obaveze u vezi sa korišćenjem stipendije.

Više informacija o potrebnoj dokumentaciji za prijavu i konkursni obrasci dostupni su na ovom linku. Rok za prijavljivanje na konkurs je od 2. do 31. oktobra 2023. godine.

Slike

  • /uploads/attachment/vest/407/Untitleddd.png