Navigacija

Stipendije za studiranje u Japanu u 2022. godini

Ministarstvo obrazovanja, sporta, nauke i tehnologije (eng. MEXT) Japana raspisalo je konkurs za dodelu stipendija stranim kandidatima za studiranje na osnovnim i studijama drugog i trećeg stepena 2022. godine. Rok za konkurisanje je 1. jun 2021. godine.

Dostupni su različiti studijski programi na osnovnim studijama, od društveno-humanističkih do prirodnih nauka. Tačan spisak studijskih programa na osnovnim studijama može se pronaći u smernicama za prijavljivanje na osnovne studije, koje se nalaze na portalu Study in Japan. Od kandidata koji ne govore japanski jezik, a žele da studiraju studijski program na tom jeziku, očekuje se da u toku jedne pripremne godine pohađaju intenzivni kurs japanskog jezika i polažu druge predmete kako bi se pripremili za studije na nekom od japanskih univerziteta. Kandidati koji već poseduju zadovoljavajuće znanje japanskog jezika ili žele da studiraju na engleskom jeziku mogu aplicirati direktno, bez potrebe za pohađanjem pripremne godine. Detaljne informacije o uslovima i načinu prijavljivanja, visini i obuhvatu stipendija i pravilima programa mogu se pronaći u gore navedenim smernicama.

Zainteresovani kandidati koji žele da se prijave za studije drugog ili trećeg stepena ili obavljanje istraživačkog rada na nekoj visokoškolskoj ustanovi u Japanu mogu pronaći dodatne informacije o svim uslovima, procesu prijavljivanja, iznosu stipendija i pravilima programa u propozicijama konkursa za studije drugog i trećeg stepena. Prijavni formulari i neophodna dokumentacija mogu se pronaći ovde.

Prijavljivanje se vrši tako što se sva dokumentacija pošalje ambasadi Japana u Beogradu na sledeću adresu: Trešnjinog cveta 13, 11070 Novi Beograd. Prijavni formulari se mogu pronaći na gore navedenim linkovima ili na internet stranici Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Srbije, u odeljku ”Konkursi i javni pozivi stranih vlada i fondacija”. Konkurs je otvoren do 1. juna 2021. godine.

Za dodatne informacije ili eventualne nedoumice, zainteresovani kandidati mogu poslati upit na imejl: culture@s1.mofa.go.jp.

Slike

  • /uploads/attachment/vest/270/heritage-5430081_1920.jpg