Навигација

Стипендије за студирање у Јапану у 2022. години

Министарство образовања, спорта, науке и технологије (енг. МЕXТ) Јапана расписало је конкурс за доделу стипендија страним кандидатима за студирање на основним и студијама другог и трећег степена 2022. године. Рок за конкурисање је 1. јун 2021. године.

Доступни су различити студијски програми на основним студијама, од друштвено-хуманистичких до природних наука. Тачан списак студијских програма на основним студијама може се пронаћи у смерницама за пријављивање на основне студије, које се налазе на порталу Study in Japan. Од кандидата који не говоре јапански језик, а желе да студирају студијски програм на том језику, очекује се да у току једне припремне године похађају интензивни курс јапанског језика и полажу друге предмете како би се припремили за студије на неком од јапанских универзитета. Кандидати који већ поседују задовољавајуће знање јапанског језика или желе да студирају на енглеском језику могу аплицирати директно, без потребе за похађањем припремне године. Детаљне информације о условима и начину пријављивања, висини и обухвату стипендија и правилима програма могу се пронаћи у горе наведеним смерницама.

Заинтересовани кандидати који желе да се пријаве за студије другог или трећег степена или обављање истраживачког рада на некој високошколској установи у Јапану могу пронаћи додатне информације о свим условима, процесу пријављивања, износу стипендија и правилима програма у пропозицијама конкурса за студије другог и трећег степена. Пријавни формулари и неопходна документација могу се пронаћи овде.

Пријављивање се врши тако што се сва документација пошаље амбасади Јапана у Београду на следећу адресу: Трешњиног цвета 13, 11070 Нови Београд. Пријавни формулари се могу пронаћи на горе наведеним линковима или на интернет страници Министарства просвете, науке и технолошког развоја Србије, у одељку ”Конкурси и јавни позиви страних влада и фондација”. Конкурс је отворен до 1. јуна 2021. године.

За додатне информације или евентуалне недоумице, заинтересовани кандидати могу послати упит на имејл: culture@s1.mofa.go.jp.

Слике

  • /uploads/attachment/vest/270/heritage-5430081_1920.jpg