Navigacija

Stipendije Vlade Republike Rumunije za akademsku 2023/2024. godinu

Vlada Republike Rumunije je raspisala konkurs pod imenom „Euđen Jonesku“, koji se odnosi na stipendiranje studiranja/istraživanja na doktorskim i postdoktorskim studijama, u Republici Rumuniji u akademskoj 2023/2024. godini. Na konkurs se mogu prijaviti i kandidati iz Srbije. Rok za prijave je 23. decembar 2023. u 23.59 časova (po vremenu u Bukureštu, GMT+2). Sve prijave moraju biti napisane na francuskom jeziku.

Kako je program deo inicijative usmerene na očuvanje frankofone kulture, ima za cilj usavršavanje veština istraživača koji govore francuski jezik kroz realizovanje mobilnosti na univerzitetima u Rumuniji, koji su članovi Univerzitetske agencije za frankofoniju. Svrha mobilnosti treba da bude unapređenje određenih oblasti zemlje porekla kandidata, u skladu sa istraživačkim interesima institucije domaćina.

Program stipendiranja nudi mogućnost studentima doktorskih studija i nastavnom osoblju – istraživačima iz celog sveta da realizuju tromesečnu mobilnost u svrhu istraživanja, u jednoj od 33 partnerske visokoškolske ustanove u Rumuniji. Predviđeno je da period mobilnosti traje od 1. maja do 31. jula 2024. godine.

Prijavljivanje se vrši na njihovom sajtu, gde se mogu naći i informacije kao što su detaljna procedura za apliciranje i informacije o svim neophodnim dokumentima za prijavu.