Navigacija

Otvoren konkurs za stipendirano studiranje u Ruskoj Federaciji za akademsku 2024/2025. godinu

Ministarstvo visokog obrazovanja i nauke Rusije i Rosotrudničestvo (Ruski centar za nauku i kulturu u Srbiji) objavili su konkurs za školovanje na institucijama za visoko obrazovanje u Ruskoj Federaciji za akademsku 2024/2025. godinu. Troškove studiranja za inostrane kandidate snosi federalni budžet. 

Svoju prijavu mogu da podnesu državljani Republike Srbije, a kako bi podneli prijavu potrebno je da se kandidati registruju putem sajta: https://education-in-russia.com.

Procedura prijavljivanja podrazumeva popunjavanje ankete-prijave. Ukoliko su svi podaci u anketi ispravno popunjeni, kandidat će dobiti povratnu informaciju da je sve u redu i da može da pređe na fazu pripreme dokumentacije.

Tokom novembra i decembra potrebno je da se na sajtu dostavi sledeća dokumentacija neophodna za učešće na konkursu:

1. Skeniran pasoš (pasoš mora da važi najmanje do marta 2026. godine);

2. Kopija dokumenta o stečenom obrazovanju sa ocenama ili izvod sa ocenama ako kandidat i dalje pohađa obrazovnu ustanovu;

3. Medicinska dokumentacija (https://ruskidom.rs/kvota/med-spravki/).

Dodatne informacije važne za prijavu mogu da se pronađu na sledeći način:

- Ako kandidat planira da upiše osnovne studije (bachelor's program), sve informacije dostupne su putem sledećeg linka: https://ruskidom.rs/kvota/bakalavriat/.

- Ako kandidat planira da upiše master studije (master's program), sve informacije dostupne su putem sledećeg linka: https://ruskidom.rs/kvota/magistratura/.

- Ako kandidat planira da upiše doktorske studije (postgraduate program), sve informacije dostupne su putem sledećeg linka: https://ruskidom.rs/kvota/aspirantura/.

Informacije o umetničkim smerovima dostupne su putem ovog linka: https://ruskidom.rs/kvota/iskusstvo-i-kultura/.

Više inforamacija o univerzitetima, smerovima i strukama dostupno je  na sajtu Ministarstva obrazovanja Rusije https://russia-edu.minobrnauki.gov.ru/, zatim telefonom na broj +381 11 2642 178 ili slanjem imejla na obrazovanje@srb.rs.gov.ru. Pozivaju se zainteresovani kandidati da se za dodatne infromacije prijave za onlajn konsultacije, a njihov raspored (datum i link za uključivanje) objavljen je putem ovog linka.

Krajnji rok za prijavljivanje je 31. januar 2024. godine.