Navigacija

Konkurs Vlade Rumunije za dodelu stipendija stranim studentima za akademsku 2022/2023. godinu

Vlada Rumunije raspisala je konkurs za dodelu stipendija za osnovne, master i doktorske studije u akademskoj 2022/2023. godini. Konkurs je namenjen kandidatima koji nisu državljani država članica Evropske unije, uključujući i državljane Republike Srbije. Kandidatima na osnovnim i master studijama se nudi mogućnosti studiranja isključivo na rumunskom jeziku, dok studenti doktorskih studija mogu studirati i na nekom drugom jeziku. Za sve kandidate koji ne vladaju rumunskim jezikom biće organizovan jednogodišnji, pripremni kurs rumunskog. Kandidati koji žele da studiraju medicinu, farmaciju i stomatologiju nemaju pravo da se prijave na konkurs.

Sve prijave se vrše preko onlajn platforme, koja je dostupna na engleskom i francuskom jeziku. Za prijavu na konkurs neophodno je dostaviti diplomu srednje škole ili prethodnog ciklusa studija (ili potvrdu o diplomiranju), transkript ocena, rodni list, kopiju prve tri stranice pasoša, biografiju i dokaz o poznavanju jezika. Sva dokumentacija mora biti prevedena na engleski, španski, francuski ili rumunski, a rok za prijavu je 15. mart. 2022. Rezultati selekcije biće dostavljeni putem elektronske pošte svakom aplikantu, najkasnije do 15.07.2022. godine.

Stipendija pokriva plaćenu školarinu, smeštaj i mesečni džeparac koji se razlikuje u zavisnosti od nivoa studija. Kandidati su u obavezi da samostalno snose putne i dodatne troškove. Dodatne informacije o načinu apliciranja, uslovima i neophodnoj dokumentaciji možete pronaći na sajtu programa.