Navigacija

Konkurs za studentske razmene u okviru CEEPUS programa

Otvoren je konkurs za prijave za stipendirane mobilnosti tokom letnjeg semestra akademske 2019/2020. godine unutar CEEPUS - srednjeevropskog programa za razmenu studenata i nastavnog osoblja. Pravo učešća imaju studenti i osoblje državnih visokoškolskih ustaniva iz Srbije. Rok za prijave za mobilnosti unutar mreža je 31. oktobar, a za mobilnosti izvan CEEPUS mreža 30. novembar 2019. godine.

CEEPUS program omogućava mobilnost studenata i nastavnog osoblja u državama srednje i jugoistočne Evrope, među koje se ubrajaju Albanija, Austrija, Bosna i Hercegovina, Bugarska, Hrvatska, Češka, Mađarska, Makedonija, Moldavija, CrnaGora, Poljska, Rumunija, Srbija, Slovačka i Slovenija.

Studenti se mogu prijaviti u okviru jedne od tri kategorije:

- za boravke u trajanju od 3 meseca i duže, u cilju ostvarivanja kreditne mobilnosti),
- za kratkoročne studijske boravke (npr. istraživanja za završni rad/master ili doktorsku tezu), kao i za
- kraću ekskurziju (npr. letnje škole u trajanju do 6 dana).

Nastavno osoblje se može prijaviti u okviru kategorije predavač (Teacher).

Sve prijave za razmenu se podnose elektronskim putem na CEEPUS sajtu. Imajući u vidu da svaka država-članica stipendira dolazne kandidate, kao i da iznosi i obuhvat stipendije variraju od zemlje do zemlje, aplikantima se savetuje da se na stranicama pojedinačnih zemalja na CEEPUS portalu informišu pre podnošenja prijave.

Aplikanti samostalno istražuju svoje mogućnosti za mobilnost na partnerskim institucijama pretraživanjem CEEPUS mreža. Spisak mreža u kojima visokoškolske ustanove iz Republike Srbije učestvuju se može videti i pretražiti na stranici Networks izborom akademske godine 2019/20. Mreže se pretražuju prema visokoškolskoj instituciji i akademskoj godini, a na osnovu naziva mreže može se zaključiti kojom oblašću istraživanja se mreža bavi. Za više pojedinosti o CEEPUS programu, uključujući uslove i dodatne informacije o prijavi, dostupni su sajtovi Fondacije Tempus i CEEPUS programa.