Navigacija

Otvoreni novi konkursi za stipendiranje studija u inostranstvu

Konkurse za dodelu stipendija za akademsku 2017/18. godinu raspisali su Ambasada Francuske u Beogradu, Ambasada SAD u Beogradu, Centralno-evropski univerzitet u Budimpešti i Erazmus Mundus program „Crossways in cultural narratives“.

Kao i prethodnih godina, studenti iz Srbije koji žele da nastave školovanje u Francuskoj mogu da se prijave na konkursu Ambasade Francuske u Beogradu i Francuskog instituta u Srbiji, i to u kategorijama: stipendije za master studije (sve oblasti), stipendije za master studije za bivše maturante Matematičke gimnazije u Beogradu, Stipendije za doktorat u komentorstvu, stipendije za post master program Kopernik, stipendije za Nacionalnu visoku školu za lepe umetnosti (ENSBA).

Detaljne informacije o svim vrstama stipendija i uslovima koje treba ispuniti nalaze se na stranicama agencije Campus France u Srbiji i Francuskog instituta u Srbiji. Upis na željeni studijski program i prijavljivanje za stipendiju su dve odvojene procedure. Konkurs je otvoren do 17. marta 2017. godine. Kandidature se podnose Francuskom institutu u Srbiji (Zmaj Jovina 11, Beograd; telefon: 011-302-3639; kontakt osoba: Vesna Adamović – vesna.adamovic@institutfrancais.rs). Proces izbora kandidata biće obavljen tokom aprila i maja 2017. godine.

Ambasada SAD u Beogradu objavila je konkurs za dodelu šestomesečnih stipendija akademski uspešnim i društveno angažovanim studentima osnovnih studija iz Srbije u okviru Global UGRAD programa razmene. Prijave su moguće do 31. decembra 2016. godine, za jedan stipendirani semestar studija u SAD počev od avgusta 2017. ili januara 2018. godine.

Program osim studiranja omogućava učešće u vannastavnim aktivnostima, sticanje praktičnih iskustava, unapređenje znanja i veština, upoznavanje sa obrazovnim sistemom, kulturom i vrednostima SAD, ali i predstavljanje svoje kulture američkim studentima. Program finansira američka vlada preko Odeljenja za obrazovanje i kulturu, a u Srbiji se sprovodi u saradnji sa američkom ambasadom u Beogradu i organizacijom World Learning, na čijoj stranici je dostupno više informacija o programu i uputstvo za prijavu.

Stipnedija pokriva troškove školarine, puta, zdravstvenog osiguranja, knjiga, ishrane, smeštaja u studnetskom domu i džeparac. Pravo učešća imaju osobe sa državljanstvom i boravištem u Republici Srbiji, upisane na osnovne studije na univerzitetu u Srbiji, pri čemu su završile najmanje jedan semestar studija i po povratku iz SAD će imati najmanje jedan semsetar do završetka osnovnih studija. Kandidati treba da poseduju znanje engleskog jezika, liderski potencijal izražen kroz akademski rad ili društveni angažman, kao i da budu rešeni da se odmah po završetku programa vrate u Srbiju. Prednost će imati studenti koji do sada nisu boravili u SAD ili inostranstvu uopšte.

Centralno-evropski univerzitet u Budimpešti (CEU) raspisao je konkurs za upis na master i doktorske studije za narednu akademsku godinu i za prateće stipendije. CEU je akreditovan u SAD, obuhvata 13 departmana za master i doktorske studije, pre svega u oblasti društveno-humanističkih nauka. Više o studijskim programima dostupno je ovde.

Prijave za upis koje budu podnete do 1. februara 2017. godine smatraće se automatski i prijavama za stipendiju. Stipendije mogu biti pune ili delimične, pri čemu sve pokrivaju školarinu i zdravstveno osiguranje, a neke i besplatan smeštaj u CEU studentskom domu, kao i delimičan ili potpun iznos za ishranu i ostale troškove. U 2015/2016. upisnom roku, 5 od 6 studenata je dobilo neku vrstu finansijske podrške kroz program stipendiranja CEU. Prijave se podnose putem interneta, a treba priložiti uverenje o prethodno završenom stepenu studija i prepis ocena, dokaz o položenom testu engleskog, biografiju, dva pisma preporuke, i taksu u iznosu od 30 evra. Više o potrebnoj dokumentaciji možete saznati ovde.

Svi zainteresovani za dodatne informacije o procesu prijave mogu zakazati konsultacije koje sprovodi Beogradska otvorena škola, putem e-pošte akademsko.savetovanje@bos.rs ili telefona 011 3061 577.

Konzorcijum univerziteta koji sprovodi master program Crossways in cultural narratives“ objavio je poziv za upis generacije studenata u akademskoj 2017/2018. godini, koji uključuje i konkurs za 3 stipendije namenjene studentima koji nisu državljani EU, a koje obuhvataju besplatnu školarinu. Za dodelu stipendije će boiti razmatrane prijave podnete zaključno sa 20. januarom 2017. godine.

Program je namenjen istaknutim studentima sa završenim osnovnim studijama iz oblsti kulture, umetnosti, društvenih nauka, a posebno lingvistike, koji poseduju solidno znanje bar dva velika evropska jezika. Više o procesu aplikacije i potrebnoj dokumentaciji dostupno je na sajtu programa.

“Crossways in cultural narratives” je dvogodišnji interdisciplinarni Erazmus Mundus zajednički master program koji je do 2016. godine bio finansiran od strane Evropske unije. Studiranje se odvija na 3 od ukupno 10 univerziteta članova konzorcijuma, a koordinator je Univerzitet u Bergamu (Italija).

Slike

  • /uploads/attachment/vest/18/campus_france.png
  • /uploads/attachment/vest/18/Global_ugrad.jpg
  • /uploads/attachment/vest/18/CEU.jpg
  • /uploads/attachment/vest/18/Crossways.jpg