Навигација

Конкурс за Blue Book стажирање у Европској комисији

Европска комисија је отворила позив за петомесечно стажирање у тој институцији Европске уније у периоду од марта до краја јула 2023. године. На конкурс се могу пријавити и кандидати из Републике Србије. Стипендирано стажирање се нуди свима, без обзира на узрасну групу, а кандидати морају поседовати диплому основних студија у минималном трајању од 3 године (180ЕСПБ) и одлично знање бар два званична језика Европске уније. Пријављивање се врши електронски, преко сајта Комисије, најкасније до 31. августа у подне.

Стипендија обухвата месечни износ у висини од 1,252.68 евра, плаћене путне и трошкове здравственог осигурања, као и визе.

Од кандидата се очекује да одлично познају бар два званична језика Европске уније, од чега бар један мора бити неки од три најчешће коришћена језика у Европској комисији: енглески, немачки или француски. Од стажиста се очекује да буду ангажовани 40 сати недељно. У уобичајене активности стажирања спадају: присуствовање и организовање састанака, радних група и јавних расправа,

истраживање, израда и уређивање документације (укључујући извештаје и консултације), одговарање на упите грађана, подршка управљању пројектима, превођење, ревизија превода и слично.

Детаљне информације о условима учешћа доступне су на интернет страници Европске комисије. Пријаве се подносе електронски, преко сајта Комисије. За пријаву је потребно креирати EU login налог и попунити електронски формулар. Ближе информације о поступку пријаве доступне су овде.