Навигација

Отворен позив за мобилности CEEPUS freemover кандидата за 2021/22. годину

Кандидати заинтересовани да академску размену реализују путем CEEPUS програма а који се пријављују изван одобрених CEEPUS мрежа, могу аплицирати за мобилност до 30. новембра у категорији freemover.

CEEPUS програм академске размене пружа могућност студентима и наставном особљу са државних високошколских установа у Републици Србији да мобилност реализују на некој од партнерских установа у 15 земаља средње и југоисточне Европе које учествују у овом програму.

Мобилности се у CEEPUS програму првенствено одвијају у оквиру тзв. мрежа, односно установљених партнерстава високошколских установа из држава чланица програма. Међутим, CEEPUS омогућава и кандидатима чије институције нису део појединачних мрежа да учествују на академској размени и то у својству freemover кандидата. Предуслов за учешће у програму кандидата из Републике Србије је да су студенти или наставно особље државних високошколских установа.

Кандидати самостално претражују постојеће мреже и утврђују да ли пријаве подносе у категорији network или freemover. Кандидати који установе да пријаве подносе у оквиру мрежа, више информација о начину и роковима за подношење пријава могу пронаћи овде.

Могућности, услови и неопходна документација за пријаву студената – freemoverа

Студенти који у моменту реализације мобилности имају завршена најмање 2 семестра студија могу да се пријаве за мобилност у оквиру CEEPUS програма, а  на располагању су следећи облици размене:

  • Student (за боравке дуже од 3 месеца, у циљу остваривања кредитне мобилности);
  • Short-term student (нпр. истраживања за завршни рад/дисертацију краћа од 3 месеца);
  • Short-term excursion (нпр. летње/зимске школе у трајању до 6 дана)

Приликом подношења пријаве, freemover кандидати морају приложити два писма препоруке (Letter of Recommendation) оверена од стране матичне институције као и прихватно  писмо (Letter of Acceptance) оверено од стране институције домаћина односно институције на којој ће се мобилност реализовати. Ова документа се  обавезно подносе на прописаним обрасцима који се могу наћи на ceepus.info платформи, на страници Downloads.

Предавачке freemover мобилности

Наставно особље са државних високошколских установа у Републици Србији пријаву подноси искључиво у категорији Teacher. Мобилност наставног особља може трајати најмање пет радних дана, уз обавезу предавачких активности на институцији домаћину у обиму од најмање шест предавачких сати током сваких пет радних дана мобилности.

Предавачи који у CEEPUS програму учествују у својству freemover кандидата у пријаву обавезно морају приложити оверено прихватно писмо (Letter of Acceptance-Teacher) са институције домаћина односно институције на којој ће се мобилност реализовати. Оваj документ се  обавезно подноси на прописаном обрасцу који се може наћи на ceepus.info платформи, на страници Downloads.

Заинтересовани студенти и предавачи треба да у мотивационом делу пријаве објасне академску сврху боравка на одређеној институцији, у складу с категоријом у оквиру које се пријављују.

Начин пријављивања

Пријаве се подносе искључиво путем ceepus.info платформе. Потребно је да кандидати региструју свој налог на платформи (у случају да налог већ не поседују), и да након логовања одаберу опцију Your mobility applications, на страници My desktop. Процес аплицирања отпочиње кликом на иконицу Аction, након чега је потребно пратити инструкције наведене на платформи у секцији How to. Пријава се по потреби може допунити а поднета је тек када се одабере опција Submit.

Додатне информације о CEEPUS програму доступне су на сајту Фондације Темпус

Слике

  • /uploads/attachment/vest/284/__________.png