Навигација

Конкурс за дугорочно волонтирање младих у Швајцарској

У оквиру Европског волонтерског сервиса Еразмус+ програма  Швајцарске отворен је конкурс за дугорочно волонтирање младих из других европских земаља у Швајцарској, на који се могу пријавити и млади из Србије. На располагању је укупно 14 места на различитим пројектима у више швајцарских градова, а рок за пријаве је 8. новембар 2020. године.

У зависности од појединачног пројекта, волонтирање траје од неколико месеци до годину дана, са планираним почетком у току 2021. године. Волонтирање се реализује у некој од организација домаћина у Швајцарској, на теме као што су рад у интеркултуралној библиотеци, производња на фарми органске хране, помоћ сиромашнима, особама са хендикепом, организација креативних радионица за децу и сличне друштвено корисне активности.

Општи услов за пријаву је да млада особа има 18-30 година, док сви додатни услови зависе од теме конкретног пројекта и наведени су у појединачним конкурсима. Најчешће се тражи бар основно познавање језика локалне средине у којој се волонтира (немачки или француски).

За пријаву је потребно послати попуњен апликациони формулар до 8. новембра организацији International cultural youth exchanges Швајцарске на адресу: adelie.clement@icye.ch. У формулару је између осталог потребно навести организацију из Србије која шаље волонтера, а то може бити било која са овог списка организација из Србије акредитованих за слање волонтера у иностранство кроз програме Европски волонтерски сервис и Европска иницијатива за солидарност.

Осим могућности за стицање нових знања, вештина, искустава и пријатеља, волонтерима су кроз програм од стране Агенције за размене и мобилност Швајцарске Швајцарске (MOVETIA) обезбеђени смештај и исхрана, трошкови путовања у износу до 400 швајцарских франака, подршка за учење језика, здравствено осигурање, као и џепарац од 250 франака месечно.