Навигација

Конкурс за стипендиране студије Краљевине Марока у 2020/2021. години

Агенција за међународну сарадњу Краљевине Марока (AMCI) објавила је конкурс за доделу стипендија Владе Краљевине Марока за основне, мастер и докторске студије у тој земљи у академској 2020/2021. години, на државним високошколским установама, које се изводе на француском или арапском језику. Планирано је да кандидатима из Србије буде додељено до 15 стипендија, а рок за пријаљивање је 17. август 2020. године.

Кандидати би своје пријаве требало да доставе Министарству просвете, науке и технолошког развоја Републике Србије, које ће након тога извршити номинацију пријава из Србије aгенцији AMCI.

Стипендија износи 750 мароканских дирхама (око 75 америчких долара) месечно и исплаћује се током 12 месеци. Стипендија може обухватити и смештај и исхрану по бенефицираним ценама, за шта се кандидат посебно пријављује.

За стипендију се могу пријавити кандидати са завршеном средњом школом (за упис на основне студије) или одговарајућег нивоа студија (за упис на више нивое студија). С обзиром на то да се највећи број студијских програма у Мароку изводи на франсцуском језику, стипендисти који њиме не владају ће током академске 2020/2021. године похађати припремни програм учења језика у AMCI међународном центру у Рабату, након чега ће моћи да започну студије. Академска година у Мароку почиње 15. септембра.

Пријава обхвата попуњен апликациони формулар, 2 фотокопије дипломе о завршеном средњем образовању, са преписом оцена, 2 фотокопије дипломе или уверења о завршеном претходном нивоу студија (за кандидате за мастер или докторске студије), 2 извода из матичне књиге рођених, 2 фотокопије пасоша, потврду о неосуђиваности/накажњаваности, као и 2 скорије фотографије кандидата. Кандидати који буду изабрани у обавези су да прибаве студентску визу и плате 90 долара за трошкове уписа.

У случају пријаве за основне студије, кандидат може имати између 19 и 23 године. Приликом пријаве за мастер или докторске студије потребно је навести списак жељених високошколских установа и студијских програма, за шта се кандидати позивају да косултују интернет сајт www.enssup.gov.ma као и странице самих установа. Свим заинтересованима од помоћи може бити и Водич за стране студенте у Мароку.

Целокупан текст конкурса са апликационим формуларом  и тачном адресом на коју се достављају пријаве, доступан је на сајту Министарства просвете, науке и технолошког развоја (одељак „Стипендије страних влада и фондација 2020. године”).