Navigacija

Konkurs za Blue Book stažiranje u Evropskoj komisiji

Evropska komisija je otvorila poziv za petomesečno stažiranje u toj instituciji Evropske unije u periodu od marta do kraja jula 2023. godine. Na konkurs se mogu prijaviti i kandidati iz Republike Srbije. Stipendirano stažiranje se nudi svima, bez obzira na uzrasnu grupu, a kandidati moraju posedovati diplomu osnovnih studija u minimalnom trajanju od 3 godine (180ESPB) i odlično znanje bar dva zvanična jezika Evropske unije. Prijavljivanje se vrši elektronski, preko sajta Komisije, najkasnije do 31. avgusta u podne.

Stipendija obuhvata mesečni iznos u visini od 1,252.68 evra, plaćene putne i troškove zdravstvenog osiguranja, kao i vize.

Od kandidata se očekuje da odlično poznaju bar dva zvanična jezika Evropske unije, od čega bar jedan mora biti neki od tri najčešće korišćena jezika u Evropskoj komisiji: engleski, nemački ili francuski. Od stažista se očekuje da budu angažovani 40 sati nedeljno. U uobičajene aktivnosti stažiranja spadaju: prisustvovanje i organizovanje sastanaka, radnih grupa i javnih rasprava,

istraživanje, izrada i uređivanje dokumentacije (uključujući izveštaje i konsultacije), odgovaranje na upite građana, podrška upravljanju projektima, prevođenje, revizija prevoda i slično.

Detaljne informacije o uslovima učešća dostupne su na internet stranici Evropske komisije. Prijave se podnose elektronski, preko sajta Komisije. Za prijavu je potrebno kreirati EU login nalog i popuniti elektronski formular. Bliže informacije o postupku prijave dostupne su ovde.