Navigacija

Konkurs za CEEPUS razmene unutar mreža otvoren do 31. oktobra, izvan mreža do 30. novembra

Konkurs za stipendirane mobilnosti u okviru CEEPUS programa u letnjem semestru akademske 2021/2022. godine na partnerskim visokoškolskim ustanovama u okviru CEEPUS mreža otvoren je do 31. oktobra, a za mobilnosti izvan mreža do 30. novembra 2021. godine. Pravo učešća u konkursu imaju studenti i nastavno osoblje sa državnih visokoškolskih ustanova iz Srbije.

CEEPUS omogućava akademske razmene studenata i nastavnog osoblja sa visokoškolskih ustanova iz 15 zemalja srednje i jugoistočne Evrope: Albanije, Austrije, Bosne i Hercegovine, Bugarske, Hrvatske, Češke republike, Mađarske, Severne Makedonije, Moldavije, Crne Gore, Poljske, Rumunije, Srbije, Slovačke i Slovenije.

Zainteresovani kandidati se mogu prijaviti putem zvanične CEEPUS internet platforme, na kojoj samostalno pretražuju dostupne CEEPUS mreže (u odeljku Find a Network) i utvrđuju za koju vrstu (mrežna ili vanmrežna) i kategoriju mobilnosti apliciraju.

Studenti mogu izabrati jednu od tri kategorije mobilnosti: studentske boravke u trajanju od minimum 3 meseca s ciljem ostvarivanja kreditne mobilnosti, kraće boravke u trajanju do maksimalno 3 meseca u svrhu obavljanja istraživanja za master tezu ili doktorsku disertaciju, kraće ekskurzije (CEEPUS letnje i zimske škole) u maksimalnom trajanju od 6 dana. Nastavno osoblje se može prijaviti za mobilnost u minimalnom trajanju od 5 dana, tokom koje će realizovati bar 6 predavačkih/mentorskih sati. Nastavno osoblje se uvek prijavljuje u okviru kategorije Teacher, nezavisno od dužine trajanja mobilnosti.

Obuhvat stipendije razlikuje se od zemlje do zemlje, o čemu se kandidati mogu informisati klikom na meni Contact na početnoj strani platforme.

Zbog međunarodne epidemiološke situacije, kandidatima se preporučuje da pre prijavljivanja za stipendirane mobilnosti kontaktiraju sa nacionalnom CEEPUS kancelarijom (NCK) zemlje u kojoj bi želeli da realizuju svoju mobilnost kako bi se pravovremeno informisali o svim tehničkim aspektima razmene i mogućem početku mobilnosti. Kontakti svih NCK dostupni su u gore navedenom meniju Contact

Detaljne informacije o CEEPUS programu, postupku prijavljivanja i načinu pretraživanja mreža dostupne su na internet stranici Fondacije Tempus posvećenoj CEEPUS programu, u brošuri ”Stipendije” (strane 16-20), kao i na sajtu CEEPUS programa, u odeljcima How i Apply.

Slike

  • /uploads/attachment/vest/300/CEEPUS-01.png