Navigacija

Otvoren je konkurs za CEEPUS razmene unutar mreža za akademsku 2021/2022. godinu

Otvoren je poziv za prijavljivanje studenata i nastavnog osoblja sa državnih visokoškolskih ustanova iz Republike Srbije za mrežne mobilnosti na partnerskim institucijama u zemljama učesnicama u CEEPUS programu. Zainteresovani kandidati se mogu prijaviti do 15. juna za razmene koje će se realizovati tokom zimskog semestra naredne akademske godine. Kandidati koji žele da mobilnost realizuju tokom letnjeg semestra prijavu moraju podneti do 31. oktobra. Sve prijave se podnose putem zvaničnog CEEPUS veb-sajta

CEEPUS program omogućava akademske razmene studenata i nastavnog osoblja iz zemalja srednje i jugoistočne Evrope – Albanije, Austrije, Bosne i Hercegovine, Bugarske, Hrvatske, Češke republike, Mađarske, Severne Makedonije, Moldavije, Crne Gore, Poljske, Rumunije, Srbije, Slovačke i Slovenije. Stipendirane mobilnosti studenata i nastavnog osoblja u okviru CEEPUS programa se prvenstveno realizuju unutar institucionalnih mreža, tj. partnerstava koje uspostavljaju visokoškolske ustanove iz zemalja učesnica. Razmene studenata i nastavnog osoblja unutar mreža se realizuju na partnerskim ustanovama koje su deo CEEPUS mreže u kojoj učestvuje i ustanova kandidata.

Studenti mogu izabrati jednu od tri kategorije mobilnosti:

  • stipendirane studentske boravke u trajanju od minimum 3 meseca s ciljem ostvarivanja kreditne mobilnosti;
  • kraće stipendirane boravke u trajanju do maksimalno 3 meseca u svrhu obavljanja istraživanja za master tezu ili doktorsku disertaciju;
  • kraće ekskurzije (CEEPUS letnje i zimske škole) u maksimalnom trajanju od 6 dana.

Nastavno osoblje sa državnih visokoškolskih ustanova iz Srbije može se prijaviti za mobilnost u minimalnom trajanju od 5 dana, tokom koje će realizovati bar 6 predavačkih/mentorskih sati. Nastavno osoblje se uvek prijavljuje u okviru kategorije Teacher, nezavisno od dužine trajanja mobilnosti.

Sve prijave se podnose isključivo elektronski, putem zvaničnog CEEPUS veb-sajta. Zainteresovani kandidati samostalno istražuju svoje mogućnosti za mobilnost na partnerskim institucijama pretraživanjem CEEPUS mreža. Spisak mreža u kojim učestvuju visokoškolske ustanove iz Srbije dostupan je u odeljku Find a network. Pretraživanje se vrši odabirom akademske 2020/2021. godine, zatim zemlje i visokoškolske ustanove iz koje kandidat dolazi. Mreže su tematski koncipirane, po oblastima istraživanja, tako da na osnovu naziva mreže kandidati mogu pretpostaviti da li njihova ustanova učestvuje u datoj mreži. Klikom na dugme Show pored naziva svake mreže izlistaće se spisak visokoškolskih ustanova koje u njoj učestvuju, kao i informacije svih kontakt osoba kojima se kandidati mogu obratiti za sva pitanja koja se tiču akademskog aspekta njihove mobilnosti.

Takođe, na istoj internet stranici kandidati se mogu informisati o visini i obuhvatu stipendija koje se razlikuju po zemljama. Kako svaka zemlja učesnica dodeljuje stipendije dolaznim kandidatima, aplikantima iz Srbije se preporučuje da se detaljno informišu o svim aspektima razmene, iznosu i obuhvatu stipendije pre prijavljivanja, klikom na odeljak Contact na početnoj stranici CEEPUS portala.

Detaljne informacije o CEEPUS programu, postupku prijavljivanja i načinu pretraživanja mreža dostupne su na internet stranici Fondacije Tempus posvećenoj CEEPUS programu, u brošuri ”Stipendije” (strane 16-20), kao i na sajtu CEEPUS programa, u odeljcima How i Apply.

Slike

  • /uploads/attachment/vest/274/large_logo155_ceepus.png