Navigacija

Stipendije Vlade Ukrajine za akademsku 2021/2022. godinu

Ministarstvo prosvete i nauke Ukrajine raspisalo je konkurs namenjen studentima iz Srbije za upis na stipendirane cele osnovne, master i doktorske studije iz oblasti humanističkih, društvenih i tehničkih nauka u toj zemlji. Dostupno je 20 stipendija za osnovne i master studije i 2 stipendije za doktorske studije. Kandidati se mogu prijaviti do 18. marta 2021. godine, i to preko Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Republike Srbije, na čijem sajtu je dostupno više informacija.

Za stipendiju se mogu prijaviti kandidati sa državljanstvom Srbije i završenim prethodnim stepenom obrazovanja (srednja škola, osnovne ili master studije). Osim popunjenog prijavnog formulara, potrebno je priložiti motivaciono pismo, kopiju pasoša, kopiju diplome ili transkript ocena (prevedeno na ukrajinski), kao i plan istraživanja (za kandidate za doktorske studije).

Stipendija obuhvata plaćenu školarinu, smeštaj u studentskom domu i novčani mesečni iznos u skladu sa pravilima zemlje domaćina. Budući da se studije realizuju na ukrajinskom jeziku, stipendijski program obuhvata jednu pripremnu godinu učenja jezika (bez novčanog mesečnog iznosa). Stipenijom nisu obuhvaćeni troškovi puta, vize i priznavanja prethodne diplome.

Prijavni formular i detaljne informacije dostupne su na sajtu Ministarstva, prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Republike Srbije, odeljak ”Konkursi 2021. godine”. Ministarstvo prikuplja i prosleđuje prijave kandidata iz Srbije. Potrebno je da se celokupna prijavna dokumentacija, pošalje na sledeću adresu: Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja, Nemanjina 22-26, 11000 Beograd, 6. sprat, krilo C, kancelarija 24 – sa naznakom „Za stipendije Ukrajine za 2021/2022. godinu“. Rok za dostavljanje dokumentacije Ministarstvu je 18. mart 2021. godine.