Navigacija

Konkurs Global UGRAD programa za studentske razmene u SAD u akademskoj 2021/2022. godini

Biro za obrazovanje i kulturu Ministarstva spoljnih poslova SAD raspisao je konkurs za odlazak na stipendirane jednosemestralne studentske razmene na univerzitetima i koledžima u SAD u akademskoj 2021/2022. godini u okviru Global Undergraduate Exchange programa (Global UGRAD). Na konkurs se mogu prijaviti i studenti osnovnih studija iz Srbije, zaključno sa 28. februarom 2021. godine. Više informacija dostupno je na sajtu Ambasade SAD u Srbiji, a prijave su moguće putem sajta Global UGRAD programa.

 

Za učešće u Global UGRAD razmenama se mogu prijaviti studenti osnovnih studija iz svih studijskih oblasti, a od kandidata se očekuje da pokažu liderski potencijal kroz akademski uspeh, društveni aktivizam i vannastavne aktivnosti.

Uslov za prijavu je završen najmanje jedan semestar studija, kao i da po povratku sa razmene u SAD kandidatu ostaje najmanje još jedan semestar do završetka studija na matičnoj ustanovi. Ukoliko budu izabrani, studenti su na visokoškolskoj ustanovi u SAD obavezni da upišu najmanje dva kursa iz svoje primarne studijske oblasti, kao i najmanje jedan kurs u polju američkih studija, kao što su istorija, književnost ili umetnost SAD. Takođe, studenti su dužni da tokom programa učestvuju u najmanje dvadeset sati društveno korisnih aktivnosti. Na taj način, program omogućava studentima da upoznaju američko društvo, kulturu i obrazovanje, unaprede svoja znanja i veštine, ali i da predstave svoju kulturu zemlji domaćinu.

Stipendijom su obuhvaćeni putni troškovi, smeštaj u studentskom kampusu sa kolegama iz SAD, ishrana, zdravstveno osiguranje, udžbenici, mali novčani iznos, kao i troškovi školarine.

Za dodatne informacije na raspolaganju je e-pošta: BelgradeG-UGRAD@state.gov.