Navigacija

Upis učenika u prvi razred srednje škole u školskoj 2020/2021. godini

Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Republike Srbije raspisalo je konkurs za upis učenika u prvi razred srednje škole u narednoj školskoj godini. Reč je o upisu u srednje škole čiji je osnivač Republika Srbija, autonomna pokrajina ili jedinica lokalne samouprave.

Prema pravilima konkursa, prijavljivanje kandidata za polaganje završnih ispita je počelo 25. maja i trajaće do 6. juna 2020. godine. Prijavljivanje se vrši u osnovnim školama kandidata. Vanredni učenici (stariji od 17 godina) moći će da se prijave u školskim upravama Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja od 25. maja do 12. juna. Sve informacije u vezi sa postupkom upisa kandidati će moći da dobiju u sedištu školske uprave.

Završni ispit će se polagati od 17-19. juna, u periodu od 9 do 11 časova. Rešavanje testa iz srpskog/maternjeg jezika biće organizovano 17. juna, dok će se testovi iz matematike rešavati 18. juna u istom terminu. Kombinovani test će se polagati 19. juna, takođe u terminu od 9 do 11 časova. Privremeni rezultati biće objavljeni 23. juna, dok se objavljivanje konačnih rezultata završnog ispita očekuje pet dana kasnije, 28. juna.

Konkurs za upis učenika u prvi razred srednjih škola čiji je osnivač Republika Srbija, autonomna pokrajina ili jedinica lokalne samouprave, u kom su navedeni svi opšti i posebni uslovi za upis, kao i pravilnik o upisu u srednje škole, mogu se pronaći na veb-sajtu Ministartva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja. Korisne informacije o upisu u srednje škole, načinu bodovanja i redosledu upisa dostupne su i ovde.