Navigacija

Stipendije za studiranje mađarskog jezika i kulture u Mađarskoj

Ministarstvo spoljnih poslova i trgovine Mađarske raspisalo je konkurs za stipendirano studiranje u Budimpešti u periodu od septembra 2020. do juna 2021. godine. Reč je o stipendijama za pohađanje studijskog programa mađarskog jezika i mađarskih studija (hungarologije) i studijskog programa mađarskog jezika i kulture.  

Stipendije za program mađarskog jezika i mađarskih studija dostupne su studentima osnovnih i master studija hungarologije uzrasta od 18 do 35 godina koji nemaju mađarsko poreklo i nisu državljani Mađarske. Dvosemestralni stipendirani boravak u Budimpešti sprovodi Ministarstvo spoljnih poslova i trgovine Mađarske u saradnji sa Univerzitetom u Pečuju. Program je akreditovan i nudi mogućnost za sticanje od 26 do 55 ESPB. Stipendija podrazumeva plaćenu školarinu, mesečni iznos stipendije, besplatan smeštaj u trokrevetnim sobama u studentskim domovima i osnovno zdravstveno osiguranje. Rok za prijavljivanje je 4. mart. Detaljne informacije o studijskom programu, načinu prijavljivanja i neophodnoj dokumentaciji dostupne su na internet stranici Ministarstva spoljnih poslova i trgovine Mađarske posvećenoj stipendiji. Ukupno se dodeljuje 40 stipendija ovog tipa.  

Druga vrsta stipendija koju dodeljuje Ministarstvo spoljnih poslova i trgovine Mađarske namenjena je kandidatima koji su mađarskog porekla ali nemaju mađarsko državljanstvo, ili kandidatima koji poseduju i mađarsko i državljanstvo neke druge zemlje (dvojno državljanstvo). Stipendija je namenjena pojedincima uzrasta od 18 do 35 godina koji su zainteresovani da unaprede mađarski jezik i znanje o mađarskoj kulturi i obuhvata plaćenu školarinu, mesečni džeparac, besplatan smeštaj u studentskim domovima i osnovno zdravstveno osiguranje. Ukupno se nudi 20 stipendija, a svi zainteresovani kandidati mogu se prijaviti do 11. marta 2020. godine. Spisak neophodne dokumentacije, dodatne informacije o programu i načinu prijavljivanja dostupne su na zvaničnoj internet stranici Ministarstva.  


Fotografija: Ministarstvo spoljnih poslova i trgovine Mađarske

Slike

  • /uploads/attachment/vest/162/balassi_header.png