Navigacija

Stipendije Vlade Rumunije za osnovne, master i doktorske studije za 2020/2021. godinu

Otvoren je poziv Vlade Rumunije za stipendirano studiranje na svim nivoima studija za akademsku 2020/2021. godinu. Na konkursu mogu učestvovati i kandidati iz Republike Srbije. Krajnji rok za podnošenje prijava je 16. mart 2020. godine, s tim što se savetuje da se rokovi dodatno provere sa diplomatkim predstavništvima kod kojih se aplicira. Aplikacije se podnose diplomatskoj misiji Rumunije u Republici Srbiji ili diplomatskom predstavništvu Republike Srbije u Bukureštu.  

Spisak studijskih oblasti za koje je poziv otvoren možete pronaći u tekstu konkursa, dok se lista dostupnih univerziteta nalazi ovde. Važno je istaći da kandidati koji žele da studiraju medicinu, farmaciju i stomatologiju nemaju pravo da apliciraju za stipendiju. Kandidati koji apliciraju za osnovne i master studije moraju imati manje od 35 godina, dok je za doktorske studije limit 45 godina.  

Dobitnici školarina su u obavezi da studiraju na rumunskom jeziku, pa je u skladu sa tim organizovan jednogodišnji kurs rumunskog jezika za sve kandidate koji ne vladaju ovim jezikom. Stipendija pokriva plaćenu školarinu, smeštaj i mesečni džeparac koji se razlikuje u zavisnosti od nivoa studija. Prijavne formulare i dodatne informacije o načinu apliciranja, uslovima i neophodnoj dokumentaciji možete pronaći na sajtu Ministarstva spoljnih poslova Rumunije.