Navigacija

Invdividualne konsultacije za neodlučne i neopredeljene maturante u Informativnom centru Fondacije Tempus


Nacionalni centar Euroguidance – Evropske mreže za podršku karijernom vođenju i savetovanju  organizuje za maturante individualne konsultacije - razgovore, kao još jedan način podrške prilikom donošenja odluke na pitanje: „Šta da radim posle mature?“.  U periodu od aprila do juna meseca, učenici mogu da se prijave za individualan razgovor sa psihologom/savetnikom koji se održavaju u prostorijama Info centra Fondacije Tempus (Terazije 39, Beograd) četvrtkom u periodu 14 do 18 časova. Za učenike koji nisu iz Beograda razgovori se odvijaju putem skajpa utorkom u periodu 14 do 18 časova.

Registracioni formular za prijavu

 

Pronalaženje odgovora na pitanje: „Šta da radim posle mature?“ često prate i osećanja nesigurnosti, straha i zbunjenosti. Neki imaju doživljaj kao da su se zaglavili i da nemaju nikakvu ideju kuda i kako dalje, što često opisuju na sledeći način:

  • Imam dovoljno informacija o fakultetima i znam šta želim, napravio sam neki uži izbor, ali ne znam kako da donesem konačnu odluku, npr.: Hoću da se bavim IT tehnologijama i dobar sam matematičar. Spremam matematiku za prijemni, ali ne znam na kom fakultetu i u kom gradu da se prijavim za prijemni.
  • Ništa mi nije posebno interesantno i teško mi je da zamislim sebe kako se bavim bilo kojim zanimanjem. Ne znam ni kako da počnem da biram, ne znam šta mi je važno.
  • Znam u čemu sam dobra i šta mi se dopada, znam i kako bih volela da izgleda moje radno mesto ali mi je teško da izaberem između ovih opcija, npr.: Volim istoriju i sociologiju koje učim i za prijemni ali ne znam da li hoću da upišem prava, sociologiju ili političke nauke. I studiranje i zanimanja u svim oblastima mi deluju zanimljivo.  
  • Imam nekoliko različitih opcija ali svakoj nalazim veliki broj mana i nikako da donesem konačnu odluku.
  • Ništa mi nije posebno interesantno i teško mi je da zamislim sebe kako se bavim bilo kojim zanimanjem. Ne znam ni kako da počnem da biram koje srednje škole da upišem na listu želja.
  • Doneo/la sam konačnu odluku, ali sam nedavno čuo/la neke nove informacije koje su me pokolebale. Ne znam da li da promenim odluku.

Prethodno opisane situacije su samo neki od primera kada možemo da prepoznamo da nam je potrebna dodatna podrška – da nas neko sasluša, da nas ohrabri, da nam pomogne da pronađemo informacije, da razmotrimo pitanja iz drugačije perspektive.

Za maturante koji prepoznaju da im je potrebna podrška prilikom donošenja odluke mogu da se prijave za razgovor u Euroguidance centru kroz dva koraka:

Nakon dogovorenog termina, razgovori se odvijaju u prostorijama Info centra Fondacije Tempus ili putem skajpa u trajanju od 45 minuta do 60 minuta. U zavisnosti od toka prvog razgovora, ukoliko je potrebno, dogovara se vreme i tema narednog razgovora.

Zainteresovani učenici mogu da se prijave u bilo kom trenutku tokom aprila, maja i juna popunjavanjem registracionog formulara, a usluga je besplatna. Za dodatna pitanja u vezi sa prijavom i organizacijom razgovora, u nastavku pogledajte odeljak često postavljena pitanja, a u slučaju da ne možete da pronađete odgovor na svoje pitanje možete da se obratite Euroguidance centru putem mejl adrese euroguidance@tempus.ac.rs ili telefonom 011/33 42 430 (opcija 1- Info centar).

 

 

Često postavljena pitanja

Čini mi se da je moje dete neodlučno, da li bih ja kao roditelj mogla da popunim prijavu?

Odlično je što ste prepoznali da bi vašem detetu bila potrebna dodatna podrška. S obzirom da se ovakav vid razgovora zasniva na angažovanju učenika potrebno je da oni budu uključeni od samog početka tj. od prijave.  Predlažemo vam da pokažete svom detetu registracioni formular i da ga zajedno popunite.

Ja sam učenik/ca osmog razreda osnovne škole i prepoznao/la sam se u opisu, da li bih mogla da se prijavim?

Da, mogu da se prijave i učenici osmog razreda popunjavanjem registracionog formulara. Potrebno je da zbog tehničkih i organizacionih pitanja u prijavi navedete broj telefona jednog od roditelja/staratelja.

Da li postoji razlika u razgovoru putem skajpa u odnosu na razgovor u Info centru?

Ne postoji razlika u sadržaju razgovora putem skajpa u odnosu na razgovor u Info centru. Naravno, malo je drugačiji doživljaj kada sa nekim pričamo uživo u odnosu na to kada pričamo putem skajpa, ali to ne utiče na kvalitet razgovora.

Meni bi bilo lakše da razgovaram sa nekim uživo, a i planiram da budem u Beogradu, da li mogu da se prijavim za to, a ne za razgovor putem skajpa?

U ovom trenutku usled organizacionih zahteva i rasporeda raspoloživih termina, prvenstveno za učenike van Beograda organizujemo skajp razgovore.

Jesam učenik srednje škole, ali nisam završna godina. Da li mogu da se prijavim za individualne razgovore?

U ovom trenutku usled ograničenog broja termina biće razmatrane prijave samo učenika završnih razreda. Predlažemo učenicima ostalih razreda srednje škole da se priključe nekim od vebinara i predavanja kao prvi korak u odlučivanju i/ili podršku pri donošenju odluke.

Slike

  • /uploads/attachment/strana/128/Individualne-konsultacije-u-IC.jpg
  • /uploads/attachment/strana/128/Individualne-konsultacije-skype.jpg