Навигација

Остале стипендије

Стипендије страних влада и фондација

Стипендије Владе Републике Аустрије

Стипендије Републике Француске

Стипендије Савезне Републике Немачке (DAAD)

Стипендије Велике Британије Campus Europae

 

 

Стипендије страних влада и фондација

Постоји већи број конкурса за различите врсте стипендија које расписују стране владе и фондације. Све информације о актуелним и доступним стипендијама ове врсте можете погледати на страници Министaрства просвете, науке и технолошког развоја. Такође, на страници истог Министарства могу се пронаћи информације о различитим међународним конкурсима.

 

Стипендије Владе Републике Аустрије

Студенти и млади стручњаци који су заинтересовани за студијски или истраживачки боравак у Републици Аустрији могу користити неку од стипендија које нуди OeAD-GmbH – Аустријска агенција за међународну мобилност и сарадњу у образовању, науци и истраживачком раду. За студенте и истраживаче из Србије доступни су следећи програми размене и студијских боравака:

  1. Grants of the Scholarship Foundation of the Republic of Austria
  2. Ernst Mach Grant worldwide 
  3. Franz Werfel Grant 
  4. Richard Plaschka Grant 

Период трајања мобилности зависи од програма и може бити између једног и десет месеци. Месечни износ стипендије варира од 940 до 1040 евра. За више информација, консултујте страницу сваког од наведених програма.

 

Стипендије Републике Француске

Амбасада Републике Француске и Француски институт у Србији сваке године додељују следеће стипендије за студенте из Србије који желе да наставе студије у Француској:

  • Стипендије за мастер студије (све области)
  • Стипендије за мастер студије за бивше матуранте Математичке гимназије у Београду
  • Стипендије за докторат у коменторству
  • Стипендије Коперник
  • Стипендије ENSBA (ликовна уметност)

Важно је истаћи да су упис на жељени студијски програм и пријављивање за стипендију две одвојене процедуре.

Све детаљне информације можете пронаћи на страницама агенције Campus France у Србији и Француског института у Србији – контакт особа је Весна Адамовић - vesna.adamovic@institutfrancais.rs.

 

Стипендије Савезне Републике Немачке (DAAD)

DAAD (Deutcher Academischer Austausch Dienst - German Academic Exchange Service) највећа је немачка организација која се бави финансијском подршком међународне сарадње високошколских институција, пре свега путем финансирања размена студената и научника. DAAD нуди стипендије за студенте, дипломце, докторанте, предаваче на универзитету и наставнике, а постоји могућност пријаве за летње курсеве немачког језика, интензивне курсеве немачког језика и стипендије за студијске програме.

Важно је знати да су одвојени процеси пријаве за стипендију и на жељени универзитет у Немачкој. Уколико кандидат не добије потврду о пријему на универзитет до рока за пријаву докумената за DAAD стипендије, неопходно је да тај документ достави DAAD-у пре почетка коришћења стипендије. DAAD обезбеђује стипендију само уколико кандидат достави потврду немачког универзитета о пријему на студије.

Износи стипендија се разликују у зависности од тога на који део програма се односе и колико трају, па тако стипендије за летње курсеве износе од 615 евра (+додаци) месечно, док стипендије за истраживачке боравке професора износе 1990, а у изузетним случајевима и до 2240 евра месечно.

Студијске програме за студије у Немачкој можете претражити путем интернационалног DAAD сајта, а за више информација можете погледати сајт DAAD информативног центра у Србији или писати на info@daad.rs уколико имате било каквих питања у вези са oвим стипендијама.

 

Стипендије Велике Британије

Министарство спољних послова Велике Британије сваке године финансира Чивнинг (Chevening) стипендије за једногодишње мастер студије на британским универзитетима.

Приоритетне области стипендија су усмерене на процес европских интеграција: међународни односи и решавање конфликата, реформа правног система, реформа јавне управе, демократизација, људска и мањинска права.

Поред држављанства Републике Србије и дипломе високог образовања у тренутку подношења пријаве, кандидат мора поседовати неки од званичних сертификата о знању енглеског језика (IELTS, TOEFL, PTE Academic test) или да макар буде пријављен за полагање истог, као и најмање две године релевантног радног искуства у својој области (рачунајући и волонтирања).

Стипендија покрива трошкове школарине, потребне литературе, путних трошкова и британске визе, као и месечну надокнаду за животне трошкове. Пријављивање је током августа месеца за наредну школску годину.

За више информација погледајте сајт Чивнинг програма.

 

  Campus Europae

Campus Europae је међународни програм мобилности студената који се реализује под окриљем Европске универзитетске фондације са седиштем у Луксембургу. Право учешћа у програму имају сви универзитети из Европе, под условом да прихвате Повељу Европске Универзитетске Фондације. Универзитет у Новом Саду је једини представник Републике Србије у овом програму.

Програм Campus Europae подразумева организовање размене студената основних и мастер студија између универзитета укључених у CE мрежу, а у оквиру следећих области: природне науке, техничке науке, економија, право, политичке науке, језик и књижевност, социологија, педагогија, филозофија, туризам.

Студенти бораве на партнерском универзитету у иностранству 10-12 месеци, тј. једну академску годину, најчешће од септембра до јула. Сви конкурси за одлазак на једногодишњи студијски боравак отварају се у периоду од јануара до фебруара за академску годину која предстоји.

Више информација можете пронаћи на сајту програма Campus Europae, а можете се и обратити Канцеларији за међународну сарадњу Универзитета у Новом Саду, контакт особа Ивана Ђоквучић: ivana_djokvucic@uns.ac.rs.